Pet potpuno beskorisnih beauty trikova: Evo o kojim promašajima je riječ

U doba interneta često vjerujemo neprovjerenim izvorima i postajemo žrtve lažnih informacija.

To se često događa na polju njege – mnogi savjeti koji se mogu pronaći na stranicama i forumima mogu dovesti u zabludu i nemaju povoljan učinak, uprkos činjenici da ste sigurni u suprotno. Na sajtu City Magazin pišu o ovim promašajima.

Krema za bebe kao proizvod za njegu

Mnoge pripadnice ljepšeg pola koriste dječju kremu kao tretman za lice. Neko je siguran da je dečija kozmetika puno bolja od one koja se nudi odraslima. Neko se jednostavno ne trudi, vjerujući da razlika u sredstvima nije ništa drugo nego marketinški trik.

Dečija krema, naravno, ima vrijedne kvalitete: umiruje kožu, ima hipoalergena svojstva. Međutim, ne može riješiti probleme „odrasle” kože, pogotovo ako je riječ o promjenama vezanim za dob. Osim toga, dečije kreme stvaraju karakterističan film, a to zauzvrat može izazvati pojavu veće upale.

Talog od kafe kao piling za lice

Gotovo svi znaju o prednostima pilinga kože. Često se u tu svrhu koriste proizvodi koje imamo u kući, poput kafe. No, korišćenje taloga kao pilinga za lice nije najbolja ideja jer su njene čestice pregrube i velike pa mogu povrijediti gornji sloj epiderma, što će neminovno dovesti do dehidracije kože, ali i povećane razdražljivosti i osjetljivosti.

Istovremeno, talog od kafe koristiti se i kao piling za tijelo. Generalno, s mehaničkim pilingom kože lica morate biti izuzetno oprezni. Ne zaboravite na čišćenje maskama i pilizima na bazi kiselina.

Pasta za zube kao lijek za akne

Često se kao lijek za upale na licu preporučuje obična pasta za zube, koja se mora nanijeti na mjesto bubuljice. Problem je što pasta za zube neće otkloniti upale i može izazvati iritaciju na ovom mjestu. S aknama je bolje ne eksperimentisati – nemojte ih istiskivati, već se obratite dermatologu.

PROČITAJTE  Piling na bazi kokosovog ulja za glatku i mekanu kožu

Korišćenje čistih eteričnih ulja s ljekovitim učinkom

Danas mnoge devojke koriste razna eterična ulja u ličnoj higijeni i nezi zbog svojih lekovitih svojstava, ali kako ne bi dobile opekotine i probleme s kožom, morate znati da se ti proizvodi nikada ne koriste u čistom obliku. Moraju se dodati baznim uljima – od koštica grožđa, ulju koštica kajsije, maslinovom, kokosovom itd. Tako ćete imati koristi, a ne štete.

Tonici na bazi alkohola za masnu kožu

Ljubav prema tonicima na bazi alkohola često se javlja kod mladih djevojaka čija je koža sklona osipu i oslobađanju veće količine sebuma. Čini im se da, koristeći alkoholni tonik, jednim udarcem ubijaju dve muhe: isušuju kožu i uklanjaju uzrok akni. Kao rezultat toga, nakon korištenja takvih tonika već u odrasloj dobi, suočene su s činjenicom da njihova koža postaje ne samo masna, već i dehidrirana, osjetljiva i sklona iritacijama.

Takvoj koži nije lako ugoditi, kao ni odabrati odgovarajuću njegu za nju. Zapamtite: alkoholni tonici mogu se primjenjivati samo lokalno i samo ako ih prepiše dermatolog. U ostalim slučajevima bolje je koristiti kozmetičke proizvode s kiselinama (kreme, serumi, tonici) – to je salicilna kiselina koja pomaže u borbi protiv osipa te AHA i BHA kiseline koje regulišu sebum.