Pet napitaka uz koje nikad ne treba da pijete lijekove

Ako pijete lijekove protiv bolova ili neke druge tablete, možda ste zaboravili da postoje neke stvari uz koje ih nikad ne biste trebali piti.

Svi lijekovi dolaze sa uputsvom koje bi trebalo da pročitamo. U njima je naveden najbolji način uzimanja lijeka, kao i savjet treba li da se popije na prazan želudac ili uz hranu.

Uopšteno, u uputstvima stoji i da se lek popije sa vodom, pa će većina to i učiniti, ali često ćemo posegnuti za prvom stvari koja nam se nađe pri ruci.

No stručnjaci kažu da postoji pet pića koje treba da izbjegavamo uz lijekove.

To je zato što ta pića mogu da povećaju vrijeme razgradnje lijeka, što bi moglo da znači da će lijek početi da se “topi”” prije nego što tijelo uspije pravilno da ga apsorbuje.

Kako prenosi B92, studija objavljena u Saudi Pharmaceutical Journal posmatrala je efekte uzimanja niza lijekova protiv bolova i tableta protiv alergija uz popularna pića. Zaključak je jasan: “Testirani napici ne smiju da se koriste kao zamena za vodu prilikom uzimanja lijekova.”

Kafa
Stručnjaci su uzeli dvije šoljice kafe. Jedna je bila zagrijana na 41 stepeni Celzijusovih, a druga na 100.

Već je poznato da kafa, i kofein u njoj, potencijalno mogu da prouzrokuju probleme sa lijekovima. Ali nalazi ove studije sugerišu da topli napici, poput kafe, mogu da utiču na vrijeme razgradnje lijeka. To znači da možda nećete dobiti pravu količinu lijeka koja vam je potrebna.

Sok od narandže
Studija je pokazala da sok od narandže može da ima efekat na otpuštanje lijeka. Stoga je najbolje lijek popiti uz vodu, a dnevnu dozu vitamina C u obliku soka od narandže u neko drugo vrijeme.

PROČITAJTE  Osam znakova da je vrijeme da posjetite dermatologa

Gazirana pića
Utvrđeno je da gazirana pića utiču na vrijeme raspadanja većine testiranih lijekova. Jedini na koji nije uticao bio je lijek za liječenje simptoma alergije, rekli su stručnjaci.

Energetska pića
Naučnici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vrijeme razgradnje lijeka i njihov ulazak u krvni sistem.

Mliječni proizvodi
Iako ovo piće rijetki piju, sugeriše se da mliječni proizvodi uopšteno ne idu dobro uz lijekove.

“Pacijente treba savjetovati da izbjegavaju konzumiranje drugih pića osim vode sa terapijom. Potrebno je povećati svest ljudi o interakciji lijekova i pića”, stoji u zaključku studije.