Pet namirnica koje možete konzumirati i nakon večere

I nakon večere osjetite glad, ali strahujete da biste još jednim obrokom u noćnim satima narušili svoj san i da biste se mogli udebljati?Postoje namirnice koje i u takvim prilikama možete konzumirati, a da ne utječu štetno na vaše zdravlje. Riječ je o namirnicama koje će vas pri tome učiniti sitima.

U noćnim satima treba izbjegavati konzumaciju čokolade, a to se posebno odnosi na one koji su osjetljivi na kofein, namirnica koje sadrže dodane šećere, alkohola i većih količina druge vrste tekućina.

Oni koji imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) bi trebali izbjegavati začinjenu i prženu hranu, kao i sve što sadrži pepermint. U suprotnom to bi moglo iritirati njihov jednjak. Nadalje, dva sata prije spavanja ne bi trebali uopće jesti.

Međutim, ugljikohidrati su dobar izbor pred spavanje jer uzrokuju oslobađanje serotonina koji doprinosi tome da se čovjek osjeća smireno. Upravo je smirenost ono što je potrebno da bi se lakše zaspalo. Postoji pet namirnica koje sadrže ugljikohidrate – s malo ili nimalo dodanih šećera – a koje su prihatljive za konzumaciju pred spavanje.

Namirnice koje sadrže magenzij također doprinose da lakše zaspite. Magnezij čini srce zdravijim te utječe na spavanje i budnost. Sadržan je u, između ostalog, sjemenkama bundeve, orašastim plodovima, edamameu, avokadu i hljebu s cjelovitim žitaricama.

Mješavina kokica, orašastih plodova i sušenog voća

Za one koji imaju apetit i poslije večere preporučuje se da naprave mješavinu kokica, orašastih plodova i sušenog voća. Ugljikohidrati u kokicama pomažu da se opustite, a bademi bogati magnezijem će smirujuće djelovati na vas.

Prirodno slatke grožđice zadovoljavaju potrebu za slatkim, a ako niste osjetljivi na kofein, možete u mješavinu dodati i malo čokoladnog čipsa.

Kombinirajte jednu šoljicu neslanih kokica, 30 grama badema i grožđice čija količina treba zauzimati jednu četvrtinu šoljice.

PROČITAJTE  Kiseli krastavci snižavaju šećer i jačaju imunitet

Zobena kaša

Preporučuje se i zobena kaša. Naime, zobene pahuljice sadrže mnogo ugljikohidrata koje organizam sporo sagorijeva, pa ćete se zbog toga i u jutarnjim satima osjećati sito. Zob je potrebno prekriti s pola banane u kojoj ima i kalija, a što može biti korisno onima koji imaju grčeve u nogama.

Tost od avokada

Probajte i tost od avokada koji je bogat magnezijem. Na kriške tosta potrebno je staviti cjelovite žitarice koje također sadrže minerale.

Žitarice od cjelovitog zrna

Dobrodošle su i žitarice od cjelovitog zrna s vrlo malo dodanih šećera. Najbolje ih je konzumirati uz mlijeko i malo oraha.

Smoothie

Među preporučenim namirnicama je i smoothie. Bogat je serotoninom, magnezijem i vitaminom C koji snižava nivo hormona stresa kortizola, piše list USA Today.