Pet načina da ublažite kihanje: Jedan vitamin može da bude od posebne koristi

Alergije mogu da budu izuzetno neprijatne, posebno kada su praćenje kijavicom koja ne prestaje i zbog koje smo prinuđeni da nosimo masku i u zatvorenom prostoru.

Iako kihanje pomaže da eliminišemo alergene iz nozdrva, ono u isto vrijeme umije da bude prilično frustrirajuće.

Ukoliko ovih dana patite zbog konstantnog kihanja, ovo su trikovi koje možete da isprobate kako biste ublažili burnu reakciju gornjih disajnih puteva.

Koristite sprej za nos

Fiziološki rastvor u spreju može da pomogne da se iz nosa oslobode čestice koje ga iritiraju. Korišćenje spreja može da bude ključ za zaustavljanje napada kijanja.

Nabavite ovlaživač vazduha

Ukoliko vam se nozdrve osuše, alergeni mogu da budu još iritantniji. Zato nabavite ovlaživač vazduha koji će sprečiti preteranu reakciju u vidu kijanja.

Ojačajte imuni sistem

Vitamin C i cink pozitivno utiču na imuni sistem, smanjuju rizik od infekcija i, takođe, smanjuju rizik od alergija.

Stručnjaci sugerišu da biste povećanjem unosa vitamina C potencijalno mogli da smanjite kijanje. Naravno, ne pretjerujte i obavezno se konsultujte sa vašim ljekarom o dozi vitamina koju ćete unositi na dnevnoj bazi.

Izbjegavajte začine

Začinjena hrana može da podstakne kihanje. Kari, bijeli luk i svježe mleveni crni biber najčešći su okidači. Ukoliko ste primijetili da vam ovi začini u hrani provociraju kijanje, rješenje je jednostavno – izbjegavajte ih.

Prsti kao prva pomoć

Prije nego što osjetite da ćete početi da kihate, pokušajte da spriječite ovu reakciju tako što ćete prstima lagano uhvatiti svoj nos, odnosno pritisnuti nozdrve.

Ali, vodite računa da ovaj potez ne napravite onda kada je kijanje već nastupilo, jer možete da oštetite bubne opne.

Naravno, ukoliko imate ozbiljniju alergijsku reakciju na polen, najbolje je da se obratite ljekaru i zatražite uput za specijalistu koji će vam uraditi neophodne testove i dati adekvatnu terapiju.

PROČITAJTE  Noćna mora svakog roditelja je vrištanje bebe u automobilu: Evo kako da je smirite