Perete li kosu ujutro ili navečer? Odgovor je važan jer stručnjaci kažu da je ova navika zdravija

Ukoliko perete kosu prije spavanja, možda ste primijetili da se ona više masti pa morate da je češće perete, piše “Business Insider”. Stručnjaci kažu da je to, ipak, samo privid jer svježe oprana kosa koja je tokom spavanja pritisnuta uz jastuk, gubi volumen pa izgleda masnije. Gubitak volumena je dovoljan razlog za često pranje kose.

Jasno je da stručnjaci prednost daju jutranjem pranju kose jer ma koliko da sušili kosu, ona će ostati malo vlažna, a mokre vlasi su mnogo osetljivije od suhih pa se lakše lome tokom spavanja. Vrhovi se mrse i pucaju, pa se ujutru budite sa neurednom kosom za čije stilizovanje vam treba mnogo vremena.

Razlog plus da perete kosu ujutru jesu i gljivice koje obožavaju mokra i topla mjesta, odnosno spoj vlažne kose i mekanog jastuka. Ono što nikako ne bi trebalo da radite jeste da spavate sa potpuno mokrom kosom jer će vas ujutru mučiti glavobolja.

Zbog svega ovoga daleko je bolje rešenje da kosu perete ujutru kada imate vremena da je dobro osušite, namjestite frizuru i nastavite sa obavezama.

Ukoliko vam dnevni ritam nameće pranje kose u večernjim satima, pridržavajte se sljedećih saveta: kosu nakon pranja temeljno osušite, koristite proizvode za volumen i spavajte na svilenoj jastučnici.

Naravno, ima ljudi koji higijeni kose vreme posvećuju u popodnevnim satima, ali najveći broj to čini ili ujutro ili navečer.

PROČITAJTE  Gel od samo 2 sastojka: Liječi strije, stаrаčkе pjеgе, аkne, оžilјke, psоriјаzu, оpеkоtinе