Pazite na slovo E: Štetne materije u hrani koje treba izbjegavati

Obični proizvodi pomoću brojnih vještačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom. Ali pretjerana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo.

Zaslađivači

Veliki broj “zdravih” proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže supstance za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951, a sadrže ga žvakaće gume, bombone, razni dijetalni napici, pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u stomaku i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

Pojačivači ukusa

Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz kesica sadrže pojačivač ukusa mononatrijum glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje ukusa jelima, a jako je štetan jer može da pogorša brojne ozbiljne bolesti i da uzrokuje gojaznost.

Boje

Prirodne boje s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenile one vještačke naznačene na proizvodima oznakama od E100, pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksu, a najviše u energetskim napicima primamljivih neonskih boja. Izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su djeca u pitanju posebno treba izbjegavati.

Konzervansi

Supstance koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, suhomesnatim proizvodima nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod djece hiperaktivnost, kožne alergije itd. proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti sveže namirnice i da sami kuhate obroke.

Emulgatori

Supstance koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slatkišima, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbjeći, ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

PROČITAJTE  Najopasnije kancerogene tvari koje jedemo i udišemo

Antioksidansi

Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se vještački antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda, a svrha im je kao dodacima prehrani. Ali sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji. Postoje vrste voća i povrća koje u sebi prirodno imaju antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.

Zgušnjivači

NJihova svha je naravno da brojnim proizvodima stvori vještačku gustinu. Nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama, a kriju se iza oznake E 1404 što je modifikovani skrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda sa zgušnjivačima može da uzrokuje manjak željeza i alergijske reakcije.