Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica sastavni su dio svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, pravi je eliksir zdravlja i ljepote – usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragocijeni sastojci koje paprika posjeduje djeluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak.
Moć vitamina C
Ovo divno povrće izvrstan je izvor vitamina A, C i B6 i dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.
Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u takozvane supernamirnice.
Redovno konzumiranje paprike:
– podiže imunitet
– ublažava PMS
– podstiče proizvodnju kolagena
– poboljšava vid
– štiti od raka prostate
– podiže raspoloženje
– podstiče rast kose
– ubrzava metabolizam i pomaže pri gubitku kilograma
Aroma za uživanje
Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. U zavisnosti od toga koliko ga ima, paprike se dijele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima ljekovitu moć, jer predstavlja savršeni antiseptik, dok u organima za varenje spriječava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje i ujedno poboljšava varenje. Kapsaicin povećava i nivo histamina, što je vrlo korisno kod prevencije reumatskih oboljenja.
Paprika ima djelotvoran utjecaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku – citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u liječenju arteroskleroze.
Ova namirnica podstiče apetit, dok se za ljute papričice vjeruje da su afrodizijak. Vjerovanje se bazira na utjecaju paprike na krvotok, a sem afrodizijačkog dejstva, ovom drevnom ljekovitom povrću pripisuje se i stimulativna moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da spriječava pojavu ćelavosti.
Zbog minimuma kalorija i bogatstva vitamina i minerala paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika pokreće termogenezu (proizvodnju toplote) i tako podstiče sagorijevanje kalorija.

Krem čorba
Sastojci: 10 crvenih paprika, pečenih i oljuštenih, šolja soka od paradajza, manja glavica crnog luka, 2-3 čena bijelog luka, mrkva, 2 srednja krompira, so, biber, korijander, muskatni oraščić. Za dekoraciju: kisela pavlaka, sir, peršun.
Priprema: Crni i bijeli luk i mrkvu sitno isjeckajte i propržite ih na malo ulja. Paprike krupno isjeckajte, kao i oljušteni krompir i dodajte proprženom povrću. Dodajte sok od paradajza i 2 šolje tople vode. Ako je potrebno, sipajte još vode ili je zamijenite bujonom od povrća. Kada je krompir kuhan, začinite čorbu, ispasirajte je i poslužite sa malo sira, krupno iseckanog peršuna i kašikom kisele ili neutralne pavlake za kuhanje.