Ovu su namirnice koje moramo jesti ove zime za jak imunitet

Jedan od prvih koraka očuvanja zdravlja jest jak i zdrav imunitet. To znači da morate dovoljno spavati, kontrolirati reakcije na stres, biti aktivni, prati ruke i jesti kvalitetne namirnice.

Iako hrana ne može izliječiti bolesti, uvelike može utjecati na prevenciju. Evo nekoliko namirnica koje morate uvrstiti u obroke ove jeseni i zime.

CITRUSNO VOĆE I CRVENE PAPRIKE

Vitamin C je glavna zvijezda nutrijenata u citrusnom voću, a poznat je podržavanju jakog imunološkog sistema. Ne može pobijediti bolest ali studije pokazuju da može olakšati stanje, pa naučnici podržavaju preporuku da bi ga se trebalo uzimati oko 200 mg u danu radi prevencije infekcija. Jedna manja narandža sadrži oko 70 mg, grejp oko 90, a srednje velika crvena paprika oko 150 mg.

SUNCOKRETOVE SJEMENKE I BADEMI

Thanks to a genetic mutation thousands of years ago, modern domesticated sweet almonds are delicious and safe to eat.

Uz vitamin C, vitamin E igra veliku ulogu u zdravlju imuniteta. Ovaj topivi vitamin jača aktivnost imunološkog sistema i tako pomaže tijelu da se bori protiv bakterija i virusa. Samo nekoliko kašičica sjemenki suncokreta sadrži pola potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina u organizam. Jednaka količina badema sadrži oko 45 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Možete ih jesti svježe ili napraviti zdravi napitak.

SLATKI KROMPIR I MRKVA

Ovo je povrće izvor beta karotena, a on pogoduje imunološkom sistemu tako što mu pomaže u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su zaštita od bakterija i virusa. Pečeni slatki krompir sadrži oko 150 posto dnevne preporučene doze vitamina A, a šolja svježe mrkve oko 100 posto.

BRAZILSKI ORAŠČIĆI I SARDINE

Manjak selena i organizmu usporava imunološki odgovor na bolesti. Selen je jak antioksidant i ponaša se kao tjelesni čuvar te sprečava oštećenje DNA. Oko 6 brazilskih oraha nude čak 1000 posto od preporučene dnevne doze unosa selena, a 60 g sardina sadrži 80 posto.

PROČITAJTE  Četiri namirnice koje griju. Jedite ih za doručak ili večeru

PEČENI GRAH I KOŠPICE BUNDEVE

Cink utječe na razne aspekte imunološkog sistema, a produkcija određenih imunoloških stanica je ograničena kada organizmu nedostaje cinka. 220 g pečenog graha nudi organizmu pola dnevne preporučene doze, a 60 g košpica će vam pružiti 20 posto, pa je dobra ideja kombinirati ih u obroku.

KURKUMA

Kurkumin,, prirodni sastojak kurkume, odgovoran i za prekrasnu boju začina, jak je borac protiv upala jer jača odgovor protutijela. Ako ga pomiješate s crnim biberom, snaga kurkumina samo raste. Ovu kombinaciju možete dodati raznim slanim jelima ali i napicima.

SUŠENE VIŠNJE

Visoka koncentracija antioksidanta u sušenim višnjama je povezana s jakim imunološkim sistemom te prevencijom bolesti gornjih dišnih putova. Također djeluju kao podrška kvalitetnom snu jer sadrže melatonin, što je važno jer istraživanja pokazuju kako osobe koje malo spavaju imaju veće šanse da se razbole kada dođu u kontakt s virusom.

ORASI

Osim što su u pitanju zvijezde među namirnicama koje djeluju protuupalno, orasi sadrže i neke nutrijente koji igraju veliku ulogu u podršci imunološkog sistema. Sadrže folate, vitamine E i B6 te željezo. Prema dokazima zaslužni su i za smanjenje posljedica stresa, za kojeg se zna da slabi imunološki sistem.

BIJELI LUK

Stručnjaci se slažu kako će osobe koje jedu bijeli luk ili suplement, puno rijeđe obolijevati od prehlada u hladnim zimskim mjesecima, a ako se razbole, puno će prije uslijediti i oporavak. Novije studije potvrđuju kako bijeli luk pomaže jačanju imunološkog sistema. Sigurno je puno bolje koristiti svjež bijeli luk od onog u prahu ili suplementa, pa ga dodajte jelima i salatama.

SOK OD NARA

Redovno pijenje soka od nara djeluje antimikrobno. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je E. Coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe. Nar sadrži niz važnih antioksidansa, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog svojih sastojaka jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Flavonoidi iz soka će se boriti protiv virusa ali i skratiti trajanje bolesti. Sok možete piti samostalno ili ga dodati čaju od kamilice.

PROČITAJTE  Suho voće i orašasti plodovi – vrijeme je za zdrave grickalice

ZELENO POVRĆE

Zeleno povrće osigurava protuupalne antioksidante koji su važan nutrijent kada je u pitanju funkcioniranje imunološkog sustava, uključujući i vitamin A i C te folate. Osiguravaju i bioaktivne komponente koje otpuštaju i optimiziraju imunitet u crijevima, gdje se nalazi oko 80 posto imunoloških ćelija.