Ovu hranu trebate jesti ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimotove bolesti, koja uzrokuje usporen rad štitne žlijezde, trebalo bi da pripazite na ishranu. Prenosimo vam savjete o tome koju hranu trebate jesti ako imate pomenute zdravstvene probleme, piše B92.

Štitnu žlijezdu koja slabo radi možete da “prodrmate” uz pomoć pravilne ishrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšaT će rad usporene štitne žlijezde.

Riba

Ribe poput lososa, sardele, pastrmke i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i generalno su dobre za zdravlje, a također pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

Orašasti plodovi

Oni također sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužit će vam kao brzinski obrok, a možete ih ubaciti u druga jela poput salata ili raznih tjestenina.

Svježe voće i povrće umjesto termički obrađenog

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, ali u isto vrijeme održavali zdravlje svog tijela i štitne žlijezde, važno je da u ishranu uvedete svježe povrće i voće umjesto termički obrađenog jer je ono zdravije.

Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlijezdi, odnosno našem organizmu.

Morske alge

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hašimotove bolesti.

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnjaču zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitnjače i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijumom i vitaminima A, B, C, E i K.

Mahunarke

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo da energiziramo uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidantima, kompleksnim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima.

PROČITAJTE  Ove higijenske navike šire bolesti među zaposlenicima

Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Grah, grašak, bob i sočivo bi trebalo da dodate u svoju ishranu.