Ovu biljku rijetko jedemo, a ima genijalne koristi za žensko zdravlje

Bogat hranjivim sastojcima i izuzetno dobar za zdravlje. Upravo zato se komorač već dugo vremena koristi kao ljekovita biljka za probavne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme. Studije pokazuju da komorač sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna svojstva. Osim većeg postotka vitamina C i kalija, u njemu se nalaze manje količine mangana, kalcija, željeza i vitamina B.

Zdravstvene koristi komorača ponajprije su vezane za njegovo ulje. Blagotvorni efekti tog ulja koriste se u liječenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema s laktacijom i sindroma policističnih jajnika. Odličan je i kao stimulans mlijeka kod žena koje doje.

Međutim, prije upotrebe esencijalnog ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavjetovati s ljekarom. Ovo je posebno važno ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti. Nekontrolirano korištenje ulja komorača može utjecati na efikasnost kontracepcijskih pilula.

Osim što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava probavu. Njegovo se sjeme koristi kao vrsta začina, a uspješno smanjuje nadimanje i plinove kad se konzumira u obliku čaja.

Prema nekim istraživanjima, komorač može ublažiti bolove različitih vrsta.

Komorač ima laganu i blagu aromu te slatkast okus. Kada ga kupujete, birajte lukovicu srednje veličine, sa svijetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem.

Komorač možete jesti sirov ili kuhan. Narežite ga na tanke šnite i dodajte svježim salatama (krastavac, kupus, zelena salata…). Možete ga i dinstati ili ispeći u pećnici, ali ga prethodno začinite morskom solju i biberom.

Većina recepata zahtijeva lukovicu, ali su i nježni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za različita jela (uz pire od cvjetače, špagete od tikvica, kremaste juhe…). Sjeme komorača dodajte u supe, kuhani grah ili domaći hljeb.

PROČITAJTE  Lagan i pjenast, japanski cheesecake jedan je od najboljih: Evo i recepta