Ovo žene izluđuje kod njihovih partnera: Evo o čemu se radi

Ako nešto većinu žena izluđuje nakon seksualnog odnosa, to je kad muškarci utonu u san i to samo par sekundi poslije završenog odnosa.

Ovo odmaranje mnoge žene shvataju previše lično, a onda su mozganja neizbježan dio.

Tada nastupe misli poput “njemu nije stalo”, “nije mu prijalo”, “njemu ovo ne znači”, “gdje sam pogrešila” i slično, a zapravo postoji naučno dokazan razlog zašto muškarci mogu odmah da zaspe nakon odnosa.

Kod oba pola je dokazano da seksualna stimulacija pospješuje moždanu aktivnost, a tokom seksa se oslobađamo stresa i napetosti koja se nakupila tokom čitavog dana. Seks nas čini opuštenijima, a pojedina istraživanja su to i dokazala.

Kada smo rasterećeni, spokojni i ne osjećamo stres, lakše i brže možemo da zaspimo. Ipak, mnogi se pitaju zašto baš muškarci brže utonu u san? Riječ je o koktelu hemikalija koje se oslobađaju kada ejakuliraju. Tu su uključeni norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin, dušikov oksid i hormon prolaktin.

Prolaktin je povezan sa osjećajem zadovoljstva, a osim toga, znatno pomaže u vremenu oporavka, prenosi mondo.rs.

“Nivoi prolaktina su prirodno viši tokom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana ta hemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna, pa je vjerovatno da oslobađanje tog hormona tokom orgazma uzrokuje to da se muškarci osjećaju pospano. Prolaktin takođe objašnjava zašto su muškarci pospaniji nakon intimnog odnosa nego nakon masturbacije. Iz nepoznatih razloga, orgazmi u seksu oslobađaju četiri puta više prolaktina nego masturbacijski orgazmi”, objasnili su stručnjaci iz Njujorka.

“Osim toga, opuštamo važan hormon nježnosti zvan oksitocin, koji prirodno dramatično smanjuje nivo kortizola, odnosno stresa. Orgazam će vam pomoći da zaspite jer oslobađa hormon prolaktin zbog kojeg se osjećate opušteno i vrlo pospano”, rekao je Maks Kirsten, stručnjak za spavanje.

PROČITAJTE  Sedam stvari koje čine razliku između dobrog i odličnog vođenja ljubavi