Ovo voće dokazano pobjeđuje kašalj!

Kašalj je najčešće uzrokovan infekcijama respiratornog sistema, kao što su bronhitis, pneumonija, gripa ili prehlada. Takođe može da bude posljedica uzimanja lijekova za regulisanje krvnog pritiska.

Sljedeći put kada vas ulovi naporni kašalj, probajte da ga ublažite sokom od ananasa, čiju su efikasnost dokazala brojna istraživanja.

Još su 2010. godine naučnici iz Indije ustanovili da prirodan sirup protiv kašlja, čiji je glavni sastojak sok od ananasa, ublažava kašalj bolje od komercijalnih napitaka.

Kasnija istraživanja su pokazala da ananas zaista može da ublaži infekcije respiratornog sistema i da olakša iskašljavanje. Najdjelotvorniji se pokazao u ublažavanju kašlja uzrokovanog alergijama.

Ananasom protiv kašlja

Ananas je odličan izvor vitamina C, koji je ključan za održavanje rada imunog sistema. Takođe sadrži vitamin A, magnezijum, mangan i kalijum. Svi ovi elementi jačaju imunološki sistem i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Recept za sirup od ananasa i meda:

Sastojci:

  • 1 šolja soka od ananasa
  • 1/4 šolje soka od limuna
  • 1 kašikica đumbira u prahu
  • 1 kašika meda
  • prstohvat soli
  • prstohvat kajenskog bibera

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiješajte.

Stručnjaci preporučuju da tri puta dnevno uzimate po dvije kašike sirupa. Takođe, ako uzimate neke lijekove, svakako se posavjetujte s ljekarom prije početka uzimanja sirupa, jer on u svom sastavu ima i đumbir koji može doći u interakciju s nekim lijekovima, piše centarzdravlja.hr.

PROČITAJTE  Korisni savjeti kako sačuvati vitalnost mokraćnog sistema