Ovo su jutarnje naizgled zdrave navike koje mogu oštetiti vašu kožu! Mijenjajte ove proizvode češće

​Od jedenja istog doručka svakog jutra do nanošenja kreme za sunčanje samo kada ste napolju, postoje neki manje nego očigledni uzroci dosadnih izbijanja bubuljica, pojave fleka ili preranih bora.

Otkrili smo neke zapanjujuće i naizgled zdrave navike koje mogu zapravo štetiti vašoj koži. Evo šta treba da promijenite u jutarnjoj rutini:

Svaki dan jedete ovsene pahuljice za doručak
Činija ovsene kaše za doručak je ukusan i zdrav način da započnete dan. Ali ako ga jedete svakodnevno, možda nenamjerno štetite svom tijelu i koži.

Kada prečesto jedete ovsenu kašu, uskraćujete svom tijelu druge esencijalne hranljive materije, što zauzvrat može dovesti do neuhranjenosti i uzrokovati da vaša koža postane suva i da vam se pojave ljuspice.

Bitno je da budete umjereni u svemu i da ubacite raznolikost u vaš doručak, ne morate se nužno odreći ovsene kaše za stalno!

Dugo se tuširate
Dugo tuširanje sve dok ne napunite kupatilo parom je odličan način da se probudite ujutru, posebno kada je napolju hladno. Ali navika da to radite svakodnevno može da utiče nepovoljno po vašu kožu.

Vruća voda oštećuje zaštitni sloj kože koji zadržava prijeko potrebnu vlagu, što dovodi do ubrzavanja procesa starenja.

A ako perete lice pod tušem da biste uštedeli malo vremena u jutarnjoj žurbi, možda ćete oštetiti kapilare na licu jer topla voda izaziva njihovo širenje. Takođe vruća voda dovodi do suve i ispucale kože.

Prvo popijete kafu ujutru
Mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoje jutro bez šoljice tople kafe, a osim što je ukusna, kafa može biti od koristi vašoj koži. Ali ako je pijete svaki dan prije nego što ste doručkovali, možda ćete svojoj koži nanijeti više štete nego koristi.

PROČITAJTE  Zdravstvene prednosti dinje: Obiluje vitaminom C

Kafa je moćan diuretik , što znači da može dovesti do blage dehidracije. Ovo će zauzvrat otežati toksinima da izađu iz vašeg tijela kroz vašu kožu i učiniti je izloženijom prevremenim borama.

Kremu za sunčanje nanosite samo kada je sunce napolju
Krema za sunčanje pomaže u zaštiti vaše kože kada ste napolju tokom ljeta, ali ako je koristite čak i ako cijeli dan provedete u zatvorenom prostoru ili je oblačno vrijeme, možete spriječiti starenje kože.

Iako staklo koje se koristi u automobilima, kućama i kancelarijskim prozorima blokira većinu UV zraka, ono i dalje ne štiti vašu kožu od štetnog UV zračenja.

Dakle, čak i ako radite u kancelariji cijeli dan i ne provodite mnogo vremena na otvorenom, ipak je bolje da nanesete kremu za sunčanje kako biste pomogli vašoj koži da duže ostane mlađa.

Držite se iste jutarnje rutine njege kože duže vremena
Kada ujutru žurite da izađete napolje, lakše je da uzmete isto sredstvo za čišćenje i hidratantnu kremu za lice koje ste koristili prethodne noći.

Iako je kupovina krema i maski koje odgovaraju vašem tipu kože zgodna, upotreba istih proizvoda svaki dan ne čini nikakvu uslugu vašoj koži. Da bi vaša koža izgledala i osjećala se najbolje, dermatolozi preporučuju da promijenite rutinu njege kože u skladu sa godišnjim dobima i da pređete sa pilinga za čišćenje na blaže sredstvo, kako vrijeme postaje hladnije.

Koristite pogrešno sredstvo za pranje lica
Ako ste ikada primijetili da vam lice izgleda masno kada ustanete iz sna, za to zapravo postoji naučno objašnjenje. Vaše tijelo gubi vodu tokom noći, a kao način da spriječi dehidraciju, počinje da proizvodi više sebuma , zbog čega se budite sa masnim licem.

PROČITAJTE  Kako pravilno i sigurno istisnuti bubuljice, a da ne povrijedite kožu 

Ali čak i ako ne podnosite masnoću i želite da vam lice izgleda mat, nemojte koristiti sredstva za čišćenje sa oštrim formulama.

Bolje je da operete lice mlakom vodom koristeći nježno sredstvo za čišćenje i nanesete hidratantnu kremu prije nego što se lice potpuno osuši. Zapravo preporuka je da ne koristite bilo kakva sredstva uopšte kako bi što duže vaša koža ostala mlada i lijepa, prenosi Magazin.Novosti.