Ovo su glavni razlozi zbog kojih brakovi završavaju. Prevara nije na vrhu liste

Sve veći broj brakova završava razvodom i iako bi mnogi ljudi kao glavni razlog istaknuli prevaru, to nije tako jer su brojni drugi razlozi problem propadanja brakova. Prevara nije u vrhu liste

Vjerovali li ne jedan od glavnih razloga zbog koji se bračni parovi odlučuju na razvod je problem u komunikaciji. Osim komunikacije još je nekoliko krivaca za visoku stopu razvoda.

Ulazak u brak iz krivih razloga

Kada se par vjenča jer misli kako to treba učiniti! Pogrešno je očekivati kako će problemi koji su postojali od samog početka nestati ulaskom u brak.

Izgubljen individualni identitet

Kada osoba nema priliku da radi ono što voli, vjerovatno će se osjećati kao ‘da se utapa’ u stvarima koje ju ne zanimaju. Važno je imati ‘vrijeme za sebe’.

Iscrpljenost zbog roditeljskih obaveza

Kada u brak dođu djeca većina roditelja zaboravlja da su bili par. Kako djeca rastu i trebaju manje pažnje, partneri shvaćaju kako su se udaljili ali ne mogu više pronaći ništa zajedničko.

Nedostatak intimnosti

Dolazi do promjene u razmišljanju ‘kako on nije više toliko romantičan ili kako ona nije više toliko senzualna’. Muškarci općenito trebaju seksualnu privlačnost, a žene romantiku kako bi intimnost ‘živjela’. Sve dok oboje dobivaju ono što im treba, neće biti problema u seksualnom životu. Nedostatak intimnosti može dovesti do razvoda jer se parovi osjećaju nevoljeno i neželjeno.

Parovi koji ne održavaju intimnu vezu seksualnim i neseksualnim radnjama predodređeni su da postanu stranci.

Neispunjena očekivanja

Kada osobe u braku pokušavaju prisiliti jedna drugu na ono što ne žele učiniti za sreću svog partnera, to je recept za katastrofu.

Finansije

Nedostatak finansija nije uzrok razvoda, ali nedostatak kompatibilnosti u raspodjeli finansija je. Razvod je logičan zaključak situacije u kojoj je jedna osoba koncentrirana na budućnost, a druga živi ‘od danas do sutra’.

PROČITAJTE  Stručnjaci razbijaju popularne mitove u krevetu

Svaki par ima nesuglasice i važno je proći kroz nabijene emocije bez vrijeđanja, i tako da se svaki partner osjeća saslušan i poštovan.