Ovo su 3 noviteta za jačanje imuniteta: Obratite pažnju na njih

Najdragocjenija stvar koju čovjek ima je njegovo zdravlje. Pravilna prehrana igra bitnu ulogu u pravilnom funkcioniranju našeg imunološkog sistema.

U jeku pandemije koronavirusa, veliki je fokus stavljen na imunološki sistem i što možemo učiniti kako bismo pomogli organizmu da se bori protiv virusnih infekcija.

O prevenciji bolesti i pravilnom radu imuniteta, čovjek bi trebao voditi računa na svakodnevnoj bazi – vodeći zdravi način života. Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan unos tekućine, tjelesna aktivnost, san, opuštanje i meditacija… sve nam to pomaže da svoj organizam dovedemo u balans i pomognemo mu da se bori protiv infekcija, hroničnih bolesti itd. Dakle, smjernice o prehrani za borbu protiv infekcija i adekvatno funkcioniranje imuniteta ne razlikuju se značajno od onih za općenitu pravilnu prehranu.

Nijedna namirnica sama po sebi nema čarobnog učinka u zaštiti od infekcija kao niti dodaci prehrani. Kada govorimo o prevenciji bolesti izazvanoj koronavirusom potrebno je poštivati mjere, a zdravim stilom života omogućavamo našem imunološkom sustavu da pravilno funkcionira.

Osim uobičajenih namirnica punih vitamina i minerala, pomoći vam mogu i 3 noviteta za jačanje imuniteta pa na njih obratite pažnju.

EHINACEJA

Ehinaceja je moćna biljka s ljekovitim svojstvima. Upotreba ehinaceje preporučuje se kod poboljšanja imunološkog sistema te kao pomoć u borbi protiv infekcija. Ehinaceja je relativno dobro proučena ljekovita biljka koju svakako ima puno potencijala. Ima snažno imunomodulacijsko djelovanje te smanjuje upalu, a pokazuje i antioksidativne, protuupalne, antibakterijske i antifungalne učinke. Ehinaceja se može uzimati preventivno, ali i kod prehlada, viroza i gripe. S ehinacejom treba biti oprezan ako osoba boluje od autoimunih bolesti.

ASTRAGALUS

Astragalus je biljka koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima mnoge navodne zdravstvene dobrobiti, uključujući podršku imunitetu, odgađanje starenja i protuupalno djelovanje. Vjeruje se da astragalus utječe na odgađanje procesa povezanih sa starenjem i koristi se za liječenje raznih bolesti, poput umora, alergija i prehlade. Također se koristi kod bolesti srca, dijabetesa i drugih stanja. Astragalus sadrži korisne biljne spojeve koji mogu aktivirati naš imunološki sistem. Neki dokazi pokazuju da astragalus može povećati proizvodnju bijelih krvnih ćelija u tijelu, ćelija našeg imunološkog sistema odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija. Astragalus pokazuje potencijalno djelovanje kod borbe protiv infekcija izazvanih bakterijama i virusima, alergija, astmi, prehlada…

PROČITAJTE  Čuva srce i snižava holesterol: Koliko minuta hodanja dnevno je potrebno?

LAKTOFERIN

U posljednje vrijeme, kada govorimo o imunitetu, svjetla reflektora uperena su u laktoferin koji je relativna novost u pogledu utjecaja na imunitet čovjeka. Iako laktoferin proizvodi samo naše tijelo, kao sekreciju egzokrinih žlijezda (poput majčinog mlijeka ili suza), može se uzeti i kao suplement, gdje tada djeluje kao nutraceutik ili funkcionalan hrana. Laktoferin je protein koji služi u transportu željeza i pripada grupi transferina, a najbogatiji izvor laktoferina je kolostrum. Laktoferin djeluje pozitivno na naš imunološki sistem te se pokazao kao jedan od ključnih elemenata u borbi protiv prekomjerne upale i direktnoj imunološkoj funkciji domaćina za zaštitu od virusa i bakterija. Laktoferin služi kao prirodni regulator odbrane domaćina. To je jedan od prvih faktora koji oslobađaju neutrofili pri susretu s patogenima. Laktoferin ima centralnu ulogu u imunitetu domaćina.