Ovo najveće citrusno voće prava je vitaminska bomba, bogato i vlaknima i proteinima

Svaki dan jedete mandarine, često cijedite sok narandži ili limuna i sada biste htjeli probati još neko citrusno voće. Zašto to ne bi bio pomelo? Pomelo je najveće citrusno voće, plod je velik poput dinje, pa i veći. Ima oblik velike suze, kora mu je bijele, žute ili blijedozelene boje, a meso zelenkasto, žuto ili crvenkasto. Potječe iz Azije i glavni je predak grejpa na koji podsjeća okusom, ali je slađi.

Odličan je izvor vitamina C, pa jedan oguljeni pomelo, koji u prosjeku teži oko 600 grama, sadrži oko 400 posto preporučenih dnevnih vrijednosti tog vitamina. Kao što je poznato, vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže spriječiti stanična oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala. Pomelo je bogat još nekim vitaminima, spomenimo vitamine B1 i B2, te mineralima, kao što su bakar i kalij. Masnoća nema.

Korisna vlakna

Obično se preporučuje pojesti najmanje 25 grama vlakana na dan. Jedan pomelo sadrži šest grama. Vjerovatno nećete pojesti baš cijeli plod odjednom, ali dobro je znati da je bogat netopivim vlaknima koja dodaju volumen stolici, pa su dobra za prevenciju zatvora. Prehrambena vlakna su i hrana za „dobre” bakterije koje žive u našim crijevima.

Vlakna iz voća povezuju se s poboljšanjem gustoće kostiju, dugotrajnim održavanjem optimalne tjelesne težine, boljim zdravljem crijeva i mozga te smanjenim rizikom od nekih hroničnih bolesti.

Duži osjećaj sitosti

Uz vlakna, pomelo sadrži i proteine, a oba ova nutrijenta pomažu da se duže osjećamo sitima, što dovodi do smanjenja ukupnog kalorijskog unosa. Oguljeni pomelo, težak oko 600 grama, sadrži oko 230 kalorija, što je relativno malo za toliku količinu hrane.

Bogat antioksidantima

Pomelo se može pohvaliti obiljem antioksidanata koji pomažu spriječiti, pa i poništiti štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Kad se nakupe u tijelu u većoj količini ti nestabilni spojevi mogu dovesti do razvoja hroničnih bolesti. Osim obilja vitamina C, pomelo sadrži još neke važne antioksidante, primjerice, naringenin i naringin, flavonoide uobičajene u agrumima, a u sastavu mu je i likopen, antioksidant obilno zastupljen u paradajzu.

PROČITAJTE  Trebaju li države poslušati naučnike i dodati vitamin D u hljeb i mlijeko

Popravlja srčano zdravlje

Pomelo može utjecati na sniženje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, masnoća povezanih sa srčanim bolestima. U trosedmičnoj studiji u kojoj su štakori dobivali koncentrirani ekstrakt pomela, nivo triglicerida snižena im je 21 posto, ukupnog holesterola do šest posto, a LDL (tzv. lošeg) holesterola i do 41 posto. Druga je studija otkrila da pomelo može sniziti masnoće u krvi sprečavajući tijelo da u potpunosti apsorbira holesterol iz hrane.

Potreban je oprez! Ko uzima statine trebao bi izbjegavati jesti pomelo, jer to voće, baš kao i grejp, sadrži furanokumarine, spojeve koji mogu utjecati na metabolizam statina.

Za anti-aging

Zahvaljujući obilju antioksidanata, pomelo može imati anti-aging učinak. Antioksidanti, uključujući vitamin C, mogu pomoći spriječiti oštećenja na koži izazvana slobodnim radikalima te duže održavati mladenački izgled. Pomelo može smanjiti i nastajanje krajnjih produkata glikacije (advanced glycation end products, AGEs), štetnih spojeva uzrokovanih previsokim nivoom šećera u krvi. Ti spojevi ubrzavaju proces starenja, jer uzrokuju diskoloraciju kože, slabiju cirkulaciju, probleme s vidom i bubrezima, posebno kod dijabetesa tipa 2.

Jedna je laboratorijska studija pokazala da ekstrakt pomela značajno smanjuje količinu AGEs nastalu nakon izlaganja šećeru. Nadalje, esencijalno ulje kore pomela bogato je antioksidantima i može smanjiti proizvodnju melanina u koži, potencijalno sprečavajući pojavu diskoloracija i mrlja od sunca.

Protiv bakterija i gljivica

Esencijalno ulje kore pomela moglo bi djelovati i protiv bakterija i gljivica. U jednoj je studiji usporilo napredovanje bakterija na mekim kontaktnim lećama. Druga je studija pokazala da ovo ulje učinkovitije od esencijalnih ulja narandže, limuna ili limete ubija gljivicu Penicillium expansum koja može proizvoditi štetan neurotoksin. Esencijalno ulje se, naravno, ne smije piti. Za dokazivanje antibakterijskih i protugljivičnih svojstava ploda pomela potrebna su daljnja istraživanja.

PROČITAJTE  Očistite jetru grožđicama: Izbacite toksine iz tijela na prirodan način

Borba protiv raka

Pomelo bi mogao biti od pomoći u ubijanju ćelija raka i sprečavanju njihovog širenja. Studija na miševima pokazala je da ekstrakt kore pomela potiskuje rast tumora, podržava imunološki sistem i ubija ćelije raka. Slično istraživanje bavilo se uništavanjem ćelije raka kože na miševima pomoću ekstrakta listova pomela. Nadalje, na laboratorijskim se testovima pokazalo da spomenuti antioksidant naringenin ubija stanice raka prostate i gušterače te da usporava širenje raka pluća.

Kako ga očistiti pojesti

Prije jela pomelo treba oguliti, a to se radi kao i s narandžom – odrežite zamišljeni vrh voća, a potom nožem napravite nekoliko ureza u kori, od vrha do dna ploda. Sada jednostavno ogulite koru, dio po dio. Kao i ostalo citrusno voće i pomelo je bijelom membranom podijeljen na režnjeve koji se lako odvajaju. Jedite ga kao i njegove rođake – samostalno, u desertima, salatama, sokovima.