Zanimljivo ljetno jelo s kus kusom.
Sastojci:
200 gmljevene junetine
4 tikvice
kus kusa
1crvena paprika
1luk
maslinovo ulje
bijeli luk u prahu
peršun
sol i biber
sira po želji
Priprema:
- Nasjeckajte povrće
Kapulu i bijeli luk pirjajte na malo maslinovog ulja, dodajte i papriku i nastavite pirjati na laganoj vatri, konstantno miješajući. Dodajte razmrvljenu mljevenu junetinu i promiješajte. Ostavite da se kuha na laganoj vatri.
2. Izdubite tikvice
Tikvice izdubite, tako da izdubite sredinu, no ipak ostavite par milimetara ”mesa tikvice” na kori. Ono što ste izdubili, nasjeckajte na sitne komadiće i dodajte u smjesu koju pirjate.
Sve zajedno promiješajte, podlijte s malo vode i nastavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
3. Pripremite kus-kus
Kus-kus prelijte u jednoj posudi vrućom vodom, ostavite da odstoji u vodi 5 minuta, procijedite dobro i ubacite u meso koje pirjate. Kada je meso kuhano, dodajte začine (po ukusu), pomiješajte sve zajedno.
4. Ispecite
Izdubljene tikvice posložite u vatrostalnu posudu, poprskajte s malo ulja i stavite peći u rerni na 180C oko 15 minuta.
Potom izvadite tikvice iz rerne, napunite svaku polovicu određenom količinom pirjanog mesa, odozgo pospite s naribanim sirom i sve zajedno stavite zapeći na 10 do 15 minuta.
Tikvice izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohlade i poslužite!