Ovo je simptom raka debelog crijeva kojeg ljudi prvo primijete

debelog crijeva ljekar u bijelom sa stetoskopom razgovara sa pacijenticom

Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti. Uz rak dojke i pluća spada među tri najčešća oblika raka u svijetu. No, postoji simptom kojeg je moguće prepoznati i time spriječiti razvoj ove opasne bolesti.

Poražavajući su podaci Svjetske organizacije za istraživanje raka. Prema njima, od raka debelog crijeva godišnje oboli gotovo 2 miliona osoba, a umre 0,95 miliona. U Hrvatskoj je stanje takvo da godišnje oboli 3.600 osoba. Čak 60 % čine muškarci, izvještava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ranim otkrivanjem ove bolesti moguće je spriječiti daljnji razvoj, a tada su šanse za preživljavanje čak 90 %.

Pojava krvi u stolici ne smije se zanemariti. Ako primijetite ovakvu promjenu, obratite se svom ljekaru za savjet i pomoć. Nema mjesta za paniku. Krv u stolici može biti i rezultat nekih drugih benignih problema, ali svakako je važno obratiti pažnju. Naime, brojni oboljeli saznaju za dijagnozu tek kada je rak već uznapredovao i proširio se. Zato je brza reakcija na bilo kakve sumnjive promjene iznimno važna!

Ljekari savjetuju da se probir za rak debelog crijeva preporučuje za sve osobe u dobi od 50 do 75 godina starosti. Naime, postoje izrasline i polipi koji se, ako se otkriju na vrijeme, mogu ukloniti.

Velik problem kod raka debelog crijeva je to što je teško primijetiti simptome. Ali kada se pojave, radi se najčešće u promjenama u navici obavljanja nužde. Naprimjer, potreba za naprezanjem tpkom pražnjenja crijeva, rijeđa stolica nego inače, krv u stolici ili neobjašnjivi gubitak težine mogu ukazivati na opasnost u tijelu.

PROČITAJTE  Osjećate se loše, depresivni ste? Pecite kolače – kažu naučnici!