Ovo je najzdraviji hljeb koji možemo pojesti. Imamo recept

najzdraviji hljeb ezekiel hljeb narezan na kriške

Ako je jedino što vas sprečava da se zdravije hranite pomisao da se odreknete hljeba, trebate naučiti kako kod kuće napraviti Ezekiel hljeb. Za pripremu hljeba treba malo više truda, ali rezultati su vrijedni toga. Dobit ćete najzdraviji hljeb.

Ezekiel hljeb nosi biblijsko ime zbog dijela koji kaže:

“Uzmite pšenicu i ječam, grah i leću, proso i pir. Stavite ih u posudu i upotrijebite ih da napravite hljeb.” Ti sastojci čine bazu Ezekiel hljeba, ali slobodno možete biti kreativni pri izradi svog kruha.

Ono što Ezekielov hljeb čini tako posebnim je njegova hranjivost. Pravi se od proklijalih žitarica, što znači da su zrna proklijala ili počela rasti prije nego što su samljevena u brašno. Prednosti korištenja proklijalih žitarica su dvostruke. Prvo, ovaj proces smanjuje količinu tvari koje sprečavaju tijelo da apsorbira hranjive tvari u žitaricama. Drugo, proklijale žitarice imaju viši nivo hranjivih tvari uz manje ugljikohidrata i glutena.

Još jedan razlog zašto je Ezekiel hljeb popularan kod ljudi koji su na dijeti je taj što se radi bez šećera. Štruca ovog hljeba je također prepuna zasitnih vlakana koja će vam pomoći u obuzdavanju žudnje za nezdravom hranom tokom dana.

Sastojci

200 grama proklijale pšenice
130 grama proklijalog pira
45 grama proklijalog ječma
50 grama proklijalog prosa
23 grama proklijale leće
35 grama proklijale soje, graha i/ili drugih mahunarki
450 mililitara tople vode
pola kašike meda
50 mililitara maslinovog ulja
7 grama suhog kvasca
pola kašičice soli

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte med, maslinovo ulje, vodu i kvasac. Ostavite smjesu da odstoji pet minuta. Pomiješajte žitarice i mahunarke pa ih sameljite u blenderu. Mješavinu žitarica i mahunarki dodajte u mješavinu kvasca. Tijesto će biti jako ljepljivo, ali to je uredu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da se diže 45 minuta.

PROČITAJTE  Fitness inspiracija: Vježbe koje će vam podići nivo energije

Zagrijte rernu na 175 stepeni i pecite hljeb 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Pustite da se ohladi i uživajte.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime