Ovo je najgora vrsta šećera kojom se hrani karcinom

Prije nekoliko godina, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i Los Angelesu utvrdili su da ćelije tumora gušterače koriste fruktozu za dijeljenje i reproduciranje, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki.

Tumorske ćelije koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.

Otkriće od velikog značenja za onkološke bolesnike

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi pomoći objasniti ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jedne od najsmrtonosnijih oblika bolesti.

“Ovi rezultati pokazuju da ćelije raka mogu lako metabolizirati fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su  2010. Dr. Anthony Heaney i kolege iz UCLA’s Jonsson Cancer Center.

“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana prehrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.

Amerikanci, mnogo više nego ljudi u većini drugih industrijaliziranih zemalja, pojedu nevjerovatnu količinu fruktoze, uglavnom visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mješavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u gaziranim pićima, kruhu i nizu drugih prerađenih namirnica.

Šta je glukozno-fruktozni sirup

Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.

Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa.

Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako “dobrodošao” u svijetu brze hrane.

PROČITAJTE  Promjene u 40-im za koje su krivi hormoni

Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim supama.

Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.

Zašto je glukozno-fruktozni sirup opasan

Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost ne samo za našu liniju. Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak ne doživljava kao hranu.

Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok – zbog toga je njezina apsorpcija ograničena.

Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.

Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost.

Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.

Ćelije tumora se hrane svim vrstama šećera

Neke grupe znaju istinu i pokušali su je glasno iznijeti javnosti. The American Heart Association, naprimjer, kažu da previše šećera bilo koje vrste ne samo da će raširiti vaš remen, već povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara.

I veliki broj država, uključujući New York i Kaliforniju, razmatraju o uvođenju poreza na slatke gazirane napitke kako bi finansijski mogli pokriti troškove liječenja pacijenata koji boluju od bolesti koje uzrokuje pretilost, a koji su obuhvaćeni vladinim programom zdravstvenog osiguranja. No, ovi su porezi naišli na uspješnu opoziciju, najvećim dijelom, uz pomoć milionskog lobiranog novca interesnih grupa koji kažu da je šećer samo šećer.

Heaney tim je dokazao, izvijestio je Reuters, da su tokom pokusa, porasle ćelije raka gušterače koje su hranjene glukozom i fruktozom. Ćelije tumora su napredovale na obje vrste šećera, a posebno su procvale uz fruktozu.

PROČITAJTE  Stručnjaci upozoravaju na prekomjernu upotrebu vitamina D

“Važno je naglasiti, da je metabolizam fruktoze prilično različit od metabolizma glukoze”, tim je napisao.

“Smatramo da ovo istraživanje ima puno implikacija na javno zdravstvo. Nadajmo se da će se, na federalnoj razini, pojaviti određeni napor da se napravi korak unatrag u pogledu unosa visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa u našoj prehrani,” Heaney navodi u saopćenju.

U periodu između 1970. i 1990., potrošnja visoke fruktoze je u SAD-u porasla 1.000 posto, i epidemija pretilosti se počela shvatati ozbiljno.

Ostale bolesti povezane sa šećernom ishranom

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup je također bio povezan s drugim medicinskim stanjima i bolestima:

„Prehrana bogata kukuruznim sirupom uzrokuje da tijelo proizvodi višak mokraćne kiseline, koja pogoršava giht – stanje uzrokovano visokim nivoom mokraćne kiseline“, navodi se u studiji objavljenoj u martu 2012. u časopisu Journal of Nutrition.

„Istraživači na Univerzitetu Duke u Sjevernoj Karolini su rekli da potrošnja visoko-fruktozne hrane može pogoršati bezalkoholnu bolest masne jetre “iscrpljujući svoju zalihu u kritično važnih molekula koje se nazivaju ATP, koje proizvode energiju za stvaranje stanica jetre (i drugih tjelesnih stanica) i za važne stanične procese, uključujući metabolizam“, objavljuje Science Daily.

Studija objavljena u časopisu Journal of Nephrology otkriva da konzumiranje “dijetalne fruktoze” pogoršava bolest bubrega inhibirajući crijevne apsorpcije kalcija i izazivaju nedostatak vitamina D.