Ovo bobičasto voće čini čuda u organizmu

bobičasto voće kaše od voća maline acai jagode na stolu

Acai bobice vrlo su tražene zbog propagiranja trenda proljetne detoksikacije i mršavljenja. Riječ je o plodovima stare vrste palme koja raste u toplim i vlažnim područjima amazonskih šuma. Acai bobice su bobičasto voće i od ostalog se voća razlikuju po velikoj količini bjelančevina, što nije svojstveno voću.

Zbog mnogo prehrambenih vlakana, fitosterola, aminokiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina acai bobice potiču zdravlje kardiovaskularnog i probavnog sistema.

Sastav njihovih masnih kiselina sličan je sastavu maslinovog ulja. Oleinska kiselina s omega-3 masnim kiselinama potiče aktivnost hormona i neurotransmitera te povećava osjetljivost receptora na inzulin. Tako sprečava razvoj dijabetesa tipa 2 i upala u organizmu.

Antocijani, kojih ima mnogo i u crnom grožđu, snažan je antioksidans koji pojačava otpornost organizma na bolesti, poboljšava zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, štiti od degenerativnih bolesti i raka.

U jednom je istraživanju na Floridi otkriveno da acai bobice mogu usporiti razvoj leukemije i raka debelog crijeva.

Istraživanja na životinjama pokazuju kako redovna konzumiranje ovih bobica širi krvne žile. Time pridonosi snižavanju krvnog pritiska.

Ovo voće sadrži vitamine E, C, B1, B2, B3. Od mineralnih tvari sadrži željezo, kalij, fosfor i kalcij. Tu je i niz korisnih fitohemikalija – fenolne kiseline, antocijanini, proantocijanidini i drugi flavonoidi, oleinska kiselina, beta-sitosterol i vlakna.

Acai bobice sadrže više antioksidansa od bilo kojeg drugog bobičastog voća. Zbog toga imaju i brojne prednosti za zdravlje. Najčešće se koriste u obliku praha ili sokova, a imaju zanimljiv okus. Ipak, ova superhrana nije dovoljno istražena pa su sve prednosti i nedostaci i dalje pomalo nepoznati.

PROČITAJTE  Pet dobrih razloga zašto jesti lubenicu