Ovih deset loših navika utječe na usporavanje metabolizma. Zbog njih se debljamo

Obratite pažnju na dnevne rutine, možda se u njima krije razlog usporenog metabolizma.

Jedete premalo kalorija

Unos premalo kalorija može da uspori metabolizam. Iako je za mršavljenje potreban deficit kalorija, može biti kontraproduktivno ako vaš unos kalorija padne prenisko. Kad dramatično smanjite unos kalorija, vaše tijelo osjeti da dobija jako male hrane i smanjuje brzinu sagorijevanja kalorija.

Previše sjedite

Sjedeći položaj može da dovede do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorijevate svaki dan. Mnogi ljudi većinu dana provedu sjedeći, pogotovo oni koji rade kancelarijske poslove, a to može da ima negativan učinak na brzinu metabolizma i opće zdravlje.

Gazirani sokovi i pića zaslađena šećerom

Pića zaslađena šećerom štetna su za zdravlje. Pretjerana konzumacija može da dovede do raznih bolesti kao što je dijabetes. Negativan učinak pića zaslađenih šećerom može da se pripiše fruktozi.

Mali unos proteina

Unos dovoljne količine proteina važan je za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Osim što vam pomaže da se osjećate sito, visoki unos proteina može značajno da poveća brzinu kojom vaše tijelo troši kalorije.

Nedovoljno sna

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Ako malo spavate, manje od onog što vam je potrebno, možete da povećate rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa i depresije.

Nekoliko studija napominje da neadekvatan san može da smanji brzinu metabolizma i poveća vjerovatnost gojenja.

Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zbog brzine, posla, škole, djece, može da se dogodi da taj obrok preskočite. Možda to ne smatrate velikom stvari, ali to mnogo utiče na tijelo, pa tako i na metabolizam.

Alkohol

PROČITAJTE  Odlična su pomoć kod mršavljenja: Tri čaja ubrzavaju metabolizam

Jedna čaša vina neće vas ubiti. Međutim, ako pijete svake noći, to može ubiti vaš metabolizam. Nakon što alkohol uđe u vaš sistem, on ometa brzinu sagorijevanja masti u vašem tijelu, čime tijelo sagorijeva manje masti, a vaš metabolizam se usporava. Ako pokušavate da podstaknete metabolizam, držite se vode.

Stroge dijete

Bitno je kako ćete da gubite kilograme. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Teške dijete, posebno kad vježbate, privikavaju vaše tijelo na manje kalorija. To može da oteža skidanje kilograma.

Manji unos vode

Bez dovoljno vode, vaš metabolizam može da se uspori. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i da podstiče mršavljenje. Voda može da vas napuniti pa možete jesti manje nepotrebnih namirnica koje debljaju.

Hronični stres

Kad ste u stresnoj situaciji, vaše tijelo proizvodi hormon zvan kortizol. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, tijelo misli da se još borite, pa nastavlja da stvara kortizol. Visok nivo ovog hormona otežava vašem tijelu da koristi inzulin. To koči vaš metabolizam i podstiče gojenje.