Ovih 5 znakova pokazuje da se ne krećete dovoljno!

Redovno kretanje je izuzetno važno za zdravlje, ali se, nažalost, svi toga ne pridržavamo! Na sreću, tijelo će nam poslati signale da mu nedostaje fizička aktivnost i da pati zbog predugog sjedenja!

Debljanje je očigledan znak da ne trošimo energiju koju smo hranom unijeli u organizam, ali fizička neaktivnost se manifestuje i na druge načine, za koje možda i ne znamo da su povezani sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

#1 Otečene oči

Sjedelački način života jedan je od glavnih okidača da naše tijelo zadržava vodu. Naduvene oči se pojavljuju i kada previše ležimo. Stručnjaci preporučuju jogu kao najbolji lijek za ovaj problem. Asane vrše pritisak na glavu i pojačavaju cirkulaciju. Jednom kada se pokrenemo, otečene oči više neće biti problem.

#2 Zatvor

Ako većinu vremena provodimo sjedeći više vremena je potrebno da se hrana probavi. Redovno kretanje poboljšava funkcionisanje probavnog trakta. Čak i jednostavne vježbe ili pet minuta istezanja nekoliko puta dnevno mogle bi da spriječe ovaj problem.

#3 Zaboravnost

Kod ljudi koji vode neaktivan način života, prema brojnim istraživanjima, pojavljuju se strukturne promene u mozgu u dijelu medijalnog sljepoočnog režnja. Ovaj dio mozga je odgovoran za pamćenje. Takođe, dokazano je da fizička aktivnost poboljšava i naše raspoloženje kao i pamćenje.

#4 Bolna koljena

Redovnim vježbanjem mišići jačaju i postaju fleksibilniji, a fizička aktivnost ublažava bolove u nogama. Takođe, redovne vježbe mogu da ublaže simptome artritisa i osteoporoze.

#5 Žudnja za slatkišima

Fizička aktivnost smanjuje želju za šećerom. Osim toga, svaka fizička aktivnost pojačava energiju i oslobađa endorfin, hormon sreće, koji smanjuje žudnju za slatkišima.

PROČITAJTE  Jedna krvna grupa je otpornija na covid-19 od ostalih