Ovih 5 događaja iz djetinjstva formiraju psihu čovjeka: Obilježe nam cijeli život

Iskustva koja su nam se dogodila u djetinjstvu prate nas cijelog života i čest su uzrok anksioznosti i drugih poremećaja od kojih patimo u odraslom dobu, kažu psiholozi.

Naravno, ovo nije pravilo koje se odnosi na baš svakoga, ali traume iz djetinjstva svakako utječu na rizik od kasnijeg razvoja psiholoških problema.

1. Zlostavljači ili žrtve zlostavljanja

Studija objavljena 2013. godine u stručnom časopisu JAMA Psychiatry otkrila je da ljudi koji su bili na bilo koji način zlostavljani u djetinjstvu, češće razvijaju mentalne poremećaje u adolescenciji, a isto važi i za osobe koje su same bile zlostavljači. Potencijalne posljedice ovakvih iskustava su depresija, anksioznost, napadi panike i još puno toga.

2. Vaši roditelji su patili od anksioznosti

Ako su roditelji imali taj problem, rizik da će dijete razviti sličan poremećaj je povećan. Istraživanja pokazuju da djeca koja su rasla uz anksiozne osobe češće razmišljaju negativno i polako idu ka depresiji.

3. Nikada niste rizikovali

Čak i pretjerana roditeljska zaštita može biti uzrok anksioznosti u odraslom dobu. U takvoj djeci raste strah od svake potencijalne opasnosti i to ponašanje prenose i na odraslo doba. Zbog odsustva iskustava, svaka teža situacija kod vas može da izazove anksioznost.

4. Kao dijete ste prošli puno stresnih situacija

Ako ste konstantno kao dijete bili pod stresom iz različitih razloga, vi ste podložniji anksioznom poremećaju.

5. Niste dobijali dovoljno ljubavi

Kako god razmišljali ili to ne primJećivali, nedostatak ljubavi u dJetinjstvu snažno utiče na svaku osobu. I istraživanja su potvrdila da odrasli koji kao dJeca nisu dobijali dovoljno ljubavi postaju podložniji depresiji i anksioznom poremećaju.

PROČITAJTE  Vodič za pravilno držanje bebe dok uči da hoda