Ovi se zdravstveni problemi češće javljaju u jesen i zimu, svakako pripazite već sada

Zima i jesen nose brojne zdravstvene rizike. Isto je tako velik broj bolesti koje se javljaju tokom cijele godine, ali sasvim ih je sigurno više kada dođu hladni dani kada se nekako bude i razni virusi.  Evo što vam se prijeti u jesen i zimu.

Prehlada

Postoji razlog zašto se hladni mjeseci nazivaju periodom prehlada. Naime postoji oko 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a neki se bude baš kad nastupe hladni dani. Još jedan razlog zašto se prehladimo najčešće u ovo doba godine je taj što više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gdje se često nalazi i više ljudi pa samo tako i izloženiji virusima. Suprotno uobičajenom vjerovanju ne možete se prehladiti ako izađete van a niste dobro obučeni.

Gripa

Simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je – visoka temperatura. Iako se temperatura u rijetkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripe će vas sigurno uhvatiti i to od visokih 39°C na više. Također, oboljeli osjećaju slabost koja može trajati i do 3 sedmice. Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje. Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas kroz cijelu bolest. Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, gripa može biti smrtonosna, tako da morate omogućiti sebi puno odmora i puno tekućine te lijekove koji će vam pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature.

Sezona gripe počinje u oktobru, a najviše je slučajeva tokom zime. Iako broj oboljelih varira iz godine u godinu, prema pisanju Centra za prevenciju bolesti, ako se vakcinišete na vrijeme smanjit ćete šanse do 60 posto od razvoja ove bolesti

Bolno grlo

Najčešća je u pitanju ipak virusna upala grla na koju razni lijekovi neće djelovati, a kod kuće simptome možete ublažiti uz pomoć obilne hidratacije – puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od žalfije i naravno, mirovanje. Svakako se važno već prvi dan upale obratiti ljekaru. Bolno grlo može biti simptom prehlade i gripe, ali može biti i uzrokovano alergijama.

PROČITAJTE  Stručnjaci vrlo jasno objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče

Streptokokna upala grla

Oko 10 posto upala grla se odnosi na one bakterijske, a često uzrokovane bakterijom streptokok. Kako se radi o jako zaraznoj bolesti, najlakše se širi u zatvorenim prostorima u kojima boravi veliki broj ljudi. Za razliku od virusne upale grla, ova može imati gore posljedice, poput upale bubrega.

Upala pluća

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvata alveolne prostore. Najrizičnijim skupinama smatraju se vrlo mala djeca s još nepotpuno razvijenim obrambenim sistemom, te općenito osobe s hroničnim bolestima i oštećenjima imunosustava, dok kod osoba starijih od 65 godina je pneumonija veoma teška, a često i smrtonosna. Ali može doći i do sličnog ishoda radi neprepoznavanja simptoma bolesti i neodlaska ljekaru. Najčešće se javlja u hladnim mjesecima.

Astma

Astma je hronična, imunološka upala sluznice koja uzrokuje da mišići dišnih puteva preburno reaguju na razne podražaje i počnu sužavati dišne puteve čak i u slučajevima kada to nije potrebno. Astmu obilježava i povećano nakupljanje sluzi u bronhima, koja onda dodatno sprečava normalno disanje. Za one koji astmu imaju hladni mjeseci će samo pogoršati simptome, posebno ako ste aktivni na zraku. Suh zrak isto tako će iritirati dišne putove, uzrokovati pojačanje simptoma. Koliko astmu može trigerirati hladan zrak, toliko na pogoršanje simptoma mogu utjecati i alergeni iz vase kuće, poput pljesni i prašine.

Norovirus

Norovirus je najznačajniji uzročnik povraćanja, virusnih proljeva u odraslih i djece, odnosno simptoma koji mogu trajati dva do tri dana. Budući da se lako prenosi s čovjeka na čovjeka, virus je najprisutniji u svim napučenim zatvorenim prostorima. Naravno, najviše se u takvom okruženju nalazimo tokom hladnih dana.

Infarkt

Uzrok srčanog udara, odnosno infarkta tokom zime je nagla promjena temperature, do koje dolazi izlaskom iz tople prostorije na otvoreno bez adekvatne odjeće. Kod kardiovaskularnih bolesnika ova promjena izaziva spazam, odnosno grč krvne žile srca, dovodi do prekida krvotoka u srčanom mišiću, a posljedica toga je srčani udar. Savjet je ne izlaziti iz tople prostorije na otvoreni hladni prostor niti na kratko vrijeme, a da niste adekvatno odjeveni i pripremljeni. Uz to, savjetuje se i redovna dnevna aktivnost, s obzirom da često tokom zime, zbog manjkanja tjelesne aktivnosti, može doći do tromosti organizma, što je pogubno za rad metabolizma.

PROČITAJTE  Kako spriječiti prejedanje tokom praznika?

Bol uzrokovana artritisom

Dosta je onih koji će osjetiti ovu bol kako se pojačava tokom zime, ali razlog nije poputno jasan. Neke studije smatraju da se radi o promjenama u pritisku, dok drugi ističu kombinaciju vlage i hladnoće, kada se bol samo pogoršava. Druga teorija smatra da hladan i suh zrak otežavaju hidrataciju, a ona je važna za zdravlje zglobova.

Suha koža

Suh zrak može uzrokovati sušenje kože, a dugo tuširanje toplom vodom može samo probleme pogoršati. Kako je naša koža jako osjetljiva, kada je suha može ko to nije moguće nabavite ovlaživač zraka ili na radijatore stavite posude pune vode koje ovlažiti prostor.

Upala sinusa

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, kod jačih upala povišena temperatura. Najčešće se javlja u jesen i zimu.