Ove namirnice trebate izbjegavati dok dojite. Mijenjaju okus majčinog mlijeka

Ako ste ono što jedete, to vrijedi i za dojenče. Želite mu dati samo najbolju hranu i izbjegavati onu koja može naštetiti. Ali vani je toliko konfliktnih informacija pa nas ne čudi što nove mame više ne znaju šta mogu jesti, a šta ne.

Dobra vijest: Popis namirnica koje bi trebali izbjegavati dok dojite nije tako dugačak kako ste možda mislili. Zašto? Zato što mliječne žlijezde koje stvaraju tvoje mlijeko i vaše mlijeko stvara ćelije koje pomažu regulaciji, koliko će onoga što ste pojali i popili ući u mlijeko.

Teško je procijeniti koju hranu treba izbjegavati dok dojite. Neke namirnice koje jedete mogu izazvati nervozu kod beba, dok druge mogu poremetiti njihovu probavu. Na neku hranu bebe čak mogu imati i alergijsku reakciju.

Evo nekih namirnica koje mogu izazvati neželjeno djelovanje kod dojenčadi.

Pića koja sadrže kofein

Pića s kofeinom mogu djelovati na bebe na sličan način kao što djeluju i na odrasle. Umjereno konzumiranje kafe, čaja i gaziranih pića s kofeinom prihvatljivo je dok dojite, prenosi HealthyChildren.org. Majčino mlijeko obično sadrži manje od 1 posto kofeina koji unosi mama. Ako pijete manje od tri šolje kafe tokom dana – u bebinom urinu nije pronađeno kofeina.

Međutim, ako osjećate da dojenče postaje nemirno ili razdražljivo kad konzumirate prekomjerne količine kofeina (obično više od pet pića s kofeinom dnevno), razmislite o smanjenju unosa ili potpunom prestanku konzumacije dok dijete ne naraste. Studije su pokazale da na spavanje većine novorođenčadi od 3 do 6 mjeseci starosti nije utjecala majčina konzumacija kofeina.

„Na osnovu raspoloživih kliničkih dokaza, savjetujem svojim pacijentima da pričekaju dok njihovo dijete ne napuni najmanje tri mjeseca kako bi ponovo unijeli kofein u svoju prehranu, a zatim promatraju svoje dijete radi bilo kakvih znakova nelagode ili nemira”, kaže Alicia C. Simpson, u ulomku iz svoje knjige “Boost Your Breast Milk: An All-In-One Guide for Nursing Mothers to Build a Healthy Milk Supply”.

PROČITAJTE  Kako ublažiti bol koji nastaje pri nicanju zubića?

Iako su kafa, čaj, čokolada i gazirani sokovi očigledni izvori kofeina, također postoje značajne količine kofeina u hrani i pićima s okusom kafe i čokolade. Čak i kafa bez kofeina sadrži malo kofeina u sebi, pa imajte to na umu ako je beba na nju posebno osjetljiva.

Alkoholna pića

Dok dojite, ne biste trebali piti alkohol uopće. Iako se čaša šampanjca ili vina u posebnim prilikama može tolerirati dojiljama, alkohol i dojenje ne idu zajedno, jer se alkohol lagano izlučuje u majčinom mlijeku, a koncentracija mu je na vrhuncu sat vremena nakon konzumacije.

Luk

Luk može promijeniti miris i okus majčinog mlijeka. Ako želite jesti hranu koja u sebi ima dosta luka, pojedite je bar dva ili tri sata prije dojenja. Neke bebe odbijaju piti majčino mlijeko baš zbog tog mirisa i okusa.

Hrana koja nadima i izaziva alergiju

Kod nas se tradicionalno ženama koje doje preporučuje izbjegavanje hrane koja uzrokuje nadimanje, kao što su kelj, kupus, karfiol, brokula, raštika, grah, leća, kesteni, no istraživanja nisu jasno dokazala da te namirnice u stvarnosti izazivaju tegobe kod dojenčeta. Nutricionisti ipak pozivaju na oprez kad je riječ o nutritivnim alergijama.

Riba

Riba je namirnica koja u sebi ima veliku količinu žive i zato je treba izbjegavati dok ste trudni ili dojite. Ako unosite hranu koja u sebi ima dosta žive, ona se može prenijeti i kroz mlijeko i na taj način može izazvati probleme u razvoju kod bebe.

Ako se priprema na zdrav način (poput pečenja ili kuhanja), riba je dobra u prehrani. No, zbog velikog broja faktora, većina riba i drugih morskih plodova također sadrži nezdrave hemikalije, posebno živu. U tijelu se živa može nakupljati i brzo doći na opasnog nivoa. Visoknivo žive uglavnom utječe na centralni nervni sistem, uzrokujući neurološke probleme.

PROČITAJTE  Beba stalno skida čarapice – ne branite, a evo i zbog čega

Iz tog razloga, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), Agencija za zaštitu okoliša (EPA) i WHO upozorili su trudnice, dojilje i djecu na konzumaciju ribe s visokim udjelom žive. Ribe koji bi svakako trebala izbjegavati tokom dojenja: tuna, morski pas, sabljarka, skuša i grgeč.