Ove namirnice pomažu u borbi s lošom probavom

Vlakna su nevjerovatno važna. S ovom tvrdnjom sigurno ste već upoznati. Sa sobom donose cijeli niz prednosti za zdravlje, a određene vrste vlakana mogu potaknuti mršanje, sniziti razinu šećera u krvi i pomoći u borbi protiv zatvora.

Vlakna su opći pojam koji se odnosi na bilo koju vrstu ugljikohidrata koje tijelo ne može probaviti odnosno razgraditi. Činjenica da ih naše tijelo ne koristi kao gorivo ne čini ih manje vrijednima za cjelokupno zdravlje.

Konzumacija vlakana sa sobom donosi niz prednosti poput:

– smanjenja holesterola

– održavanja zdrave tjelesne težine

– stimulacije crijeva

– reguliranja razine šećera

– smanjenja rizika od raka gastrointestinalnog trakta.

Iako je unos vlakana bitan za reguliranje probave, činjenica je da mnogi ljudi ne unose dovoljne količine (prema nekim preporukama to je 25 grama za žene i 38 za muškarce). Srećom, povećati unos vlakana relativno je jednostavno – bitno je samo u prehranu integrirati hranu bogatu vlaknina.

Dnevnu količinu unosa vlakana povećavajte postupno kako biste izbjegli štetna djelovanja poput nadutosti i plinova. Pijenje puno vode dok povećavate unos vlakana također može pomoći u suzbijanju ovih simptoma.

U nastavku je izdvojeno 20 namirnica bogatih vlaknima koje su i zdrave i ukusne:

1. Kruške

Kruške su ukusno i hranjivo voće te jedan od najboljih voćnih izvora vlakana. Na 100 grama kruška ima 3,1 grama vlakana.

2. Jagode

Jagode su ukusna i zdrava opcija te su na popisu plodova s najvećom nutritivnom vrijednošću. Mogu se pohvaliti velikim količinama vitamina C, mangana i raznih snažnih antioksidansa. U sto grama jagoda nalazi se dva grama vlakana.

3. Avokado

Avokado je jedinstveno voće. Pun je zdravih masti te bogat vitaminom C, kalijem, magnezijem, vitaminom E i raznim vitaminima B. Može biti dio cijelog niza ukusnih recepata, a u sto grama avokada nalazi se 6,7 grama vlakana,

PROČITAJTE  Mentalni i fizički rizici: Hoće li stres nestati ako ga ignorišemo?

 4. Jabuke

 Ukusne su i zdrave te relativno bogate vlaknima – na sto grama jabuke dolazi 2,4 grama vlakana.

5. Maline

Maline su hranjive, intenzivnog okusa te pune vitamina C i mangana, a osim toga 100 grama malina ima i 6,5 grama vlakana.

6. Banane

Banane su odličan izvor hranjivih tvari, uključujući vitamin C, vitamin B6 i kalij. U sto grama banane nalazi se 2,6 grama vlakana.

7. Mrkva

Mrkva je ukusno, hrskavo i vrlo hranjivo korjenasto povrće. Bogata je vitaminom K, vitaminom B6, magnezijem i beta karotenom, antioksidansom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Mrkvu je lako uklopiti u prehranu, a na 100 grama ima 2,8 grama vlakana,

8. Cvekla

Cvekla je bogata važnim hranjivim tvarima poput folata, željeza, bakra, mangana i kalija. Na 100 grama ima i 2,8 grama vlakana.

9. Brokula

Brokula je jedna od namirnica s najvećom hranjivošću na našoj planeti. Puna je vitamina C, K, folata, vitamina B, kalija, željeza i mangana. I to nije sve. Bogata je i proteinima, a na 100 grama ima 2,6 grama vlakana.

10. Artičoke

Artičoke su bogate hranjivim tvarima i jedan od boljih izvora vlakana. Na sto grama artičoka ide 5,4 grama vlakana.

11. Prokulice

Prokulice su bogate vitaminom K, kalijem, folatom i snažnim antioksidancima. Na 100 grama prokulica dolazi i 3,7 grama vlakana.

12. Leća

 Leća je jako hranjiva namirnica bogata proteinima, ali i sa puno drugih važnih hranjivih tvari. U sto grama leće nalazi se 7,3 grama vlakana.

13. Grah

 Grah je bogat bjelančevinama i drugim hranjivim tvarima, a na sto grama ima i 6,8 grama vlakana.

14. Slanutak

Slanutak je još jedna mahunarka bogata hranjivim tvarima među kojima su minerali i proteini. Osnova je humusa, namaza kojeg možete napraviti i sami. Na 100 grama slanutka dolazi 7,6 grama vlakana.

PROČITAJTE  Želite da duže zadržite preplanuli ten? Pet trikova koji će vam u tome pomoći

 15. Kvinoja

Kvinoja je posljednjih godina postala jako popularna među ljudima koji se trude zdravo hraniti. Puna je hranjivih tvari među kojima su proteini, magnezij, željezo, cink, kalij i antioksidansi. Na 100 grama nalazi se 2,8 grama proteina.

16. Zob

Zob je jedna od najdzravijih namirnica na svijetu, a bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži moćna topiva vlakna zvana beta glukan koja imaju blagotvorno djelovanje na razinu šećera i holesterola u krvi. Jednostavno se priprema za doručak, a na sto grama ima 10,1 grama vlakana.

17. Bademi

Bademi su bogati zdravim mastima, vitaminom E, manganom i magnezijem. Od badema se može napraviti bademovo brašno, a na 100 grama imaju čak 13,3 grama vlakana.

 18. Chia sjemenke

Male crne sjemenke veoma su popularne među pobornicima zdrave prehrane. Sadrže velike količine magnezija, fosfora i kalcija, a odličan su izvor vlakana kojih imaju čak 34,4 grama na sto grama.

 19. Batat

Batat je bogat beta karotenom, B vitaminima i raznim mineralima. Na sto grama sadrži 2,5 grama vlakana.

20.Tamna čokolada

Kako to obično bude – šećer je na kraju. Tamna čokolada je ukusna i hranjiva namirnica bogata antioksidansima i hranjivim tvarima. Bitno je samo odabrati tamnu čokoladu s udiom kakaa od 70 posto i više, bez dodatnih šećera. U sto grama tamne čokolade nalazi se 10,9 grama vlakana. Naravno, nećete je svakodnevno konzumirati u tim količinama – već je i kockica dovoljna.