Ove namirnice mogu biti okidač migrena

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Current Neurology and Neuroscience Reports pokazali su kako migrena pogađa više od 15% odraslih osoba širom svijeta. Problemi s migrenom od prosječne glavobolje razlikuju se po intenzitetu boli i simptomima, a mogu značajno smanjiti kvalitet života.

Iako su naučnici/e utrošili/e mnogo vremena i truda na proučavanje ove vrlo neugodne glavobolje, tačan uzrok pojave migrene još nije poznat.

Svima je jasno kako ishrana ne može biti uzrok njene pojave, međutim za osobe koje pate od migrene ishrana može da bude okidač njene pojave. Naime, pokazalo se kako 10 – 60% osoba koje pate od migrene smatraju da konzumacija određene hrane može da bude okidač za njenu pojavu.

Donosimo vam listu najčešćih namirnica okidača za pojavu migrene:

Zreli sir

Zreli sir sadrži visoku razinu tiramina, aminokiseline koja može imati uticaj na krvne sudove i izazvati glavobolju. Iako su postojeći naučni dokazi pomalo oprečni, smatra se kako bi mogla postojati poveznica između konzumacije zrelog sira i pojave migrene.

Čokolada

Čokolada se smatra jednim od najčešćih okidača migrene, a razlog tome su feniletilamin i flavonoidi, jedinjenja koja u njoj nalazimo.

Prerađeno meso i suhomesnati proizvodi

Ova grupa namirnica vrlo često sadrži visok nivo nitrata i nitrita koji mogu izazvati glavobolju.

Masna i pržena hrana

Dokazano je da ishrana bogata mastima može da poveća učestalost pojave migrena. Ali, smanjenjem unosa masnoća posljedično se smanjuje i intenzitet kao i učestalost migrena.

Kineska hrana

Natrijev monoglutaminat, jedinjenje zaslužno za postojanje petog elementa okusa – umami, najčešće nalazimo u jelima kineske kuhinje te u prerađenoj hrani. Postoje dokazi kako natrijev monoglutaminat može da izazove glavobolje.

Vještački zaslađivači

Aspartam je poznati vještački zaslađivač koji može povećati učestalost pojave migrene.

Alkoholna pića

PROČITAJTE  Maska od mrkve za čistu i osvježenu kožu

Alkoholna pića poznata su kao jedna od najpoznatijih vrsta okidača za pojavu migrene. Međutim, iako su razlozi dosta nejasni, alkohol ne mora uvijek biti problem osobama koje pate od migrene.