Ove loše navike škode bubrezima

Bez funkcionalnih bubrega nije moguće učinkovito ukloniti otpadne tvari iz tijela. Naime, to su organi odgovorni za filtriranje tjelesnih tekućina, u kojem bi se inače mogla nakupiti ogromna količina štetnih tvari koje bi mogle ozbiljno ugroziti zdravlje, pa čak i život. Uz to, zdravi bubrezi su neophodni za regulaciju krvnog pritiska i pH krvi.

Ovo su samo neki od najvažnijih zadataka koje obavljaju bubrezi, ali na temelju toga možemo zaključiti da je to izuzetno važan organ koji zaslužuje našu pažnju. Ako želite da bubrezi funkcioniraju optimalno, potrebno je odustati od određenih loših navika. U suprotnom riskirate ozbiljnije oštećenje ovih organa.

Konzumacija prekomjerne količine soli

Umjereni unos soli nužan je za normalno funkcioniranje našeg organizma. Manjak soli vrlo je rijedak, puno je češći problem prekomjerni unos soli. Unos prekomjerne količine natrija posebno je problematičan. To može dovesti do povišenog krvnog pritiska i preopterećenja bubrega. Dakle, ako želite zaštititi bubrege od oštećenja i spriječiti druge zdravstvene probleme, neophodno je ograničiti unos soli.

Odrasla osoba ne bi smjela unositi više od 5 grama soli dnevno, što je količina koja odgovara približno jednoj kašičici. Istraživanja pokazuju da se malo ko pridržava ove preporuke. Veće količine visoko prerađene hrane, koja sadrži puno “skrivenih” soli, mogu biti problematične. Stoga se preporučeni dnevni unos brzo prekorači, iako možda ne osjećate da vam je hrana iznadprosječno slana.

Česta upotreba lijekova protiv bolova

S jedne strane, lijekovi protiv bolova mogu biti korisna pomoć u situacijama kada je bol prejaka da bi se ublažila prirodnim sredstvima. Međutim, istraživanja u ovom slučaju otkrila su da su mnogim ljudima lijekovi protiv bolova koje se mogu kupiti u ljekarni bez recepta prvo na što im padne na pamet, čak i ako se radi o blagim bolovima. Česta upotreba takvih lijekova može, između ostalog, ozbiljno oštetiti bubrege, pa je vrlo važno da ih koristite što opreznije.

PROČITAJTE  Volite plodove mora? Zanimljivo je kako utječu na bubrege

Nedovoljan unos tekućine

Pridržavanje preporuka u vezi s potrebnim dnevnim unosom tekućine (po mogućnosti vode) posebno je važno za zdravlje bubrega. Ako ne pijemo dovoljno tekućine, uklanjanje kiselih ostataka i drugih štetnih tvari vrlo je teško. To istodobno povećava rizik od bubrežnih kamenaca i čestih infekcija mokraćnog sistema. Provjerite boju urina – ako je vrlo tamna i mutna, trebali biste piti više vode.