Ove biljke usporavaju starost. Lako ćete ih uklopiti u rutinu

Ako želite da održite mladoliki izgled lica i tijela, to ne mora da predstavlja velik pritisak na vaš novčanik.

Tradicionalna medicina u zaustavljanju znakova starenja već stoljećima koristi biljke i začine, koji mogu biti korisni i za ukupno zdravlje, a još ne koštaju mnogo.

Probajte ovih pet biljaka i začina protiv starenja koje ćete lako uklopiti u svoju prehranu i rutinu u njezi kože.

Bosiljak

Bosiljak je osnovni sastojak u većini kuhinja i popularna je biljka koja se koristi u mnogim italijanskim jelima. Iako postoji mnogo sorti bosiljka, najpopularnija vrsta je slatki bosiljak koji se obično koristi u zapadnjačkoj kuhinji.

U ayurvedskoj medicini koristi se drugi oblik bosiljka, poznat kao sveti bosiljak, koji ima značajnu ulogu u prevenciji zdravstvenih stanja povezanih sa godinama.

Sveti bosiljak sadrži adaptogene koji pojačavaju sposobnost tijela da se bori protiv stresa, vodećeg uzroka preranog starenja. Adaptogeni uravnotežuju nivo kortizola i proizvode umirujući učinak na um i tijelo.

Također, upravljanjem hormonima stresa, sveti bosiljak smanjuje rizik od stanja povezanih sa stresom, poput srčanih bolesti, dijabetesa i demencije. Budući da stres utječe i na kožu, primjenom biljke lokalno može se smanjiti upala i hiperpigmentacija.

Kurkuma

Koristi se posebno u indijskoj kuhinji, često kao sastojak karija i daje mu zlatno žutu boju. Kurkumin je aktivni sastojak kurkume. To je spoj koji kurkumi daje njena snažna anti-age svojstva. Djeluje kao snažan antioksidans i štiti ćelije od slobodnih radikala koji ih oštećuju i dovode do bržeg starenja.

Ako kurkumu pomijšate sa malom količinom mlijeka, pasta djeluje kao duboki piling za poboljšanje izgleda vaše kože i vidljivo smanjenje pora. Ako se redovno koristi, pomaže u zatezanju kože i smanjuje pojavu sitnih bora.

Osim vidljivih znakova starenja, kurkuma može sprečiti mnoštvo zdravstvenih stanja koja se povezuju sa starenjem.

PROČITAJTE  Kako kod kuće napraviti savršenu pedikuru

Naučnici u Velikoj Britaniji istražuju načine upotrebe kurkumina u kapima za oči za liječenje pacijenata s ranim znakovima glaukoma. Istraživači također istražuju kurkumu u prevenciji i usporavanju širenja ćelija raka.

Origano

To je začin koji se često koristi u kuhinji kod pripreme jela koja imaju mediteranski “šmek”, naročito u pripremi pizze. Iz lišća biljke izvlači se ulje koje sadrži spoj nazvan karvakrol, koji sprečava starenje i poboljšava cjelokupno zdravlje.

Ako eterično ulje origana razrijedite u nekom baznom ulju, možete ga nanositi na kožu, a kako sadržava mnoštvo antioksidanata i vitamina, popravit će elastičnost kože i dati joj sveži izgled. Ulje origana može da ubrza zacjeljivanje sitnih ogrebotina i posjekotina, jer ima antibakterijska svojstva.

Istraživači su također otkrili da ulje origana pomiješano s raznim drugim biljem i začinima može da snizi nivo glukoze, što je obećavajuće u kontrolisanju dijabetesa.

Borovnica

Ekstrakt borovnice popularan je biljni dodatak koji sadrži hemikalije poznate kao antocijanozidi. One im daju ljubičastu boju i igraju veliku ulogu u poboljšavanju zdravlja očiju. Studije su pokazale da borovnice mogu da smanje rizik od katarakte i glaukoma zbog sposobnosti jačanja krvnih sudova, kao i da štite od oštećenja očne mrežnice.

Također, podstiču protok krvi i cirkulaciju, snabdijevajući kožu dodatnim kisikom. Ovo povećanje kisika održava elastičnost kože i smanjuje pojavu vena.

Ginkgo

Ginkgo biloba, češće nazivan samo ginkgo, drvo je porijeklom iz Kine. Tradicionalno, sjeme i lišće biljke koristilo se u kineskoj medicini za liječenje respiratornih bolesti i poboljšanje kognitivnih performansi. Dvije aktivne komponente ginka su flavonoidi i terpenoidi.

Flavonoidi štite ćelije od oštećenja i doprinose zdravoj, mladolikoj koži. Nanošenje ekstrakta ginka na kožu djeluje kao barijera od UV oštećenja, nešto nalih kremi za sunčanje. Drugi aktivni sastojak, terpenoid, pojačava cirkulaciju krvi i može da spriječi stvaranje ugrušaka u krvi, smanjujući rizik od srčanog ili moždanog udara.

PROČITAJTE  Vraća se stari trend iz 90-ih koji uvijek izaziva podijeljena mišljenja