Ovaj začin zapravo je moćni lijek

Poznat je po tome što daje specifičan okus zapečenom krompiru iz pećnice, kao i pečenoj piletini, ali i kao začin sa izuzetno moćnim ljekovitim svojstvima. Ruzmarin, između ostalog, poboljšava raspoloženje, pamćenje i zdravlje crijeva, pa ga je vrlo korisno uvrstiti u prehranu.

Nekada je to, zapravo, bio popularni biljni lijek koji se koristio za jačanje pamćenja. To je u svojim djelima zapisao i Shakespeare, čija Ofelija Hamletu kaže: ‘Tu je ruzmarin, za sjećanje; moli za ljubav, pamti!’. No novije studije pokazuju da bi mogao imati pozitivan učinak i na razinu raspoloženja te na ublažavanje stresa.

U studiji iz 2018. provedenoj na miševima koji su bili izloženi hroničnom stresu, utvrđeno je da ekstrakt ruzmarina djeluje antidepresivno. Istraživači su sumnjali da je to zato što biljka pomaže u upravljanju upalama u hipokampusu mozga, kao i u crijevima.

Čini se da ruzmarin također ima pozitivan učinak na endokanabinoidni sustav (ECS) – glavni regulatorni sistem tijela koji je trenutno predmet nekih fascinantnih istraživanja. Naime, ruzmarin sadrži spojeve koji se vežu na kanabinoidne receptore u ECS-u. Iako još  ne znamo tačno kako i zašto, čini se da ovo vezivno djelovanje pomaže uravnotežiti brojne procese u tijelu i ublažiti našu reakciju na stres.

Ako volite čaj, možete probati s okusom ruzmarina. No pripazite, biljka je vrlo bogata eteričnim uljima, pa vam okus lako može biti presnažan. Eterična ulja ruzmarina općenito se ne smiju uzimati oralno u velikim količinama, a ni s mirisom nije dobro pretjerivati, jer previše mirisa u prostoru može djelovati i razdražujuće.

Na tržištu možete pronaći čiste tonike i dodatke ekstraktu ruzmarina, no dio stručnjaka koji se bavi alternativnom medicinom smatra da ga je bolje koristiti u kombinaciji s drugim biljkama koje podižu raspoloženje, kojima daje veću snagu. Autori na portalu MindBodyGreen preporučuju, na primjer, kombinaciju ruzmarina, s drugim prirodnim sastojcima koji djeluju uravnotežujuće na endokanabinoidni sistem, poput ekstrakta konoplje, klinčića i crnog bibera. Kad se uzmu zajedno, smatra se da djeluju sinergijski na promicanju osjećaja smirenosti.

PROČITAJTE  Popravite i raspoloženje i zdravlje: Svaki dan udišite ovu biljku po 5 minuta