Ovaj začin je kao lijek koristio još Hipokrat: Pogledajte kakva dejstva ima moćni celer na organizam

Celer je bogat različitim vitaminima i mineralima što ga sa razlogom drži na prvom mjestu najljekovitijih biljki.

Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom svijeta, a njegova svojstva su primjenjiva i u alternaativnoj medicini.

List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svjež ili termički obrađen.

Vitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom.

Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, a idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom.

Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za liječenje nervne napetosti.

Kako prenose Magazin novosti, celer efikasno smanjuje upalu.

Sjeme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja.

Reguliše probavu i pomaže u očuvanju digestivnog trakta.

Sadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu čireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru.

Utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida.

Celer se preporučuje i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Još jedan bitna stavka jeste da ne sadrži mnogo natrijuma, jer se danas visok unos natrijuma povezuje sa visokim pritiskom. Magnezijum i gvožđe u celeru neutrališu kiselu hranu.

Postoji još mnogo dejstava celera zbog kojih treba da ga uvrstite u bar jedan obrok, a pocijenite sami da li je ovo sve tačno ukoliko ste čuli staru narodnu izreku “celer liječi svaki feler”.

PROČITAJTE  Prizovite zdravlje i sreću: Ove biljke uklanjaju negativnu energiju iz vašeg doma