Ovaj izazov od 50 sklekova u samo 30 dana promijenit će vaše tijelo

Trideset dana i pedeset sklekova. Postavite ovaj izazov ispred sebe.

“Prošlo je mnogo godina otkako je Demi Moore glumila G.I. Jane i od kako smo mogli vidjeti onaj ludo nadahnjujući prizor u kojem Moore, kao Jordan O’Neill, izvodi sklekove. Upravo je ta scena ostala u mojem pamćenju kao da ju upravo sada gledam”, navodi Catherine DiBenedetto, jedna od autorica s portala Health koja je zbog toga odlučila krenuti u svojevrsni ‘push up challenge’ u trajanju od 30 dana.

Kako od sklekova dobiti ono najbolje za tijelo?

Klasični sklekovi odlična su vježba, jer kako navodi, pokreću više grupa mišića i pomažu u sveukupnom ojačavanju tijela. Upravo zato za njih se odlučila i DiBenedetto, a ovako je izgledao njen program.

Prva sedmica:

ponedjeljak – 5 sklekova

utorak – 5 sklekova

srijeda – odmor

četvrtak – 5 sklekova

petak – 10 sklekova

subota – odmor

nedjelja – 10 sklekova

“Zahvalna sam na ovom nježnom periodu zagrijavanja jer mi je pružio priliku da se koncentriram na svoju formu. Prije svake sesije započela sam s položajem planka”, kaže DiBenedetto koja sklekove hvali jer osim što aktiviraju mišiće cijeloga tijela, oni jačaju i srce.

Druga sedmica

ponedjeljak – odmor

utorak – 12 sklekova

srijeda –  12 sklekova

četvrtak – odmor

petak – 15 sklekova

subota – 15 sklekova

nedjelja – odmor

“U drugoj sedmici ovoga izazova konačno sam počela uživati”, kaže DiBenedetto. Iako je sklekove smatrala teškima i depresivnima, postali su zabavni. Pomicanje prema cilju bilo je motivirajuće, a ono na čemu je najviše bila zahvalna kada su oni u pitanju jest jednostavnost izvedbe i mogućnosti njenog izvođenja gotovo bilo gdje.

“U pidžami, pored kreveta, u kuhinji dok čekam da se moj mališan najede, nije mi bilo bitno, u vidu sam imala samo krajnji cilj.”

PROČITAJTE  Zašto je vježbanje dobro za zdravlje mokraćnog mjehura

Treća sedmica

ponedjeljak – 20 sklekova

utorak –  24 skleka

srijeda – odmor

četvrtak – 25 sklekova

petak – 30 sklekova

subota – odmor

nedjelja – 32 skleka

“Treća sedmica je pomalo zastrašujuća”, navela je DiBenedetto i nastavila kako nije važno odraditi ih ‘u komadu.’

“Ako ne možete u jednom zaletu odraditi 20 ili 35 sklekova nemoj se brinuti, rasporedi ih na dvije ili čak tri sesije i napravi kratki odmor između njih.” Iako je bolje napraviti ih u jednom zaletu bez zaustavljanja, jer to stvara pritisak na mišiće, a što su pod većim naporom to bolje rade, pauza kraća od minute u redu je, naveo je Shaun Zetlin, trener i guru kada su u pitanju sklekovi, za Health.

Četvrta sedmica

ponedjeljak – 35 sklekova

utorak – 35 sklekova

srijeda – odmor

četvrtak – 38 sklekova

petak – 40 sklekova

subota – odmor

nedjelja – 42 skleka

“Što sam se više približavala cilju, to sam uvidjela kako je dobra dana kada izvodim vježbe veoma bitno”, kaže DiBenedetto.

Navečer, kada je tijelo već umorno od svakodnevnih obaveza, teže je izvoditi vježbe, naspram vježbanja rano ujutro. Također, kao ključno ističe i pravilno disanje. “Duboki udah dok se spustate, a zatim izdah kada se gurate dalje od poda upute su koje mi je dao Zetlin”, navela je.

Posljednja dva dana

ponedjeljak – 45 sklekova

utorak – 50 sklekova

“Neću vam lagati, prijeći s 42 skleka na 50 bilo je teško. Izazov sam završila tako da sam zadnju sesiju završila s ponavljanjem od 25 sklekova i stankom u međuvremenu. No, ponosno sam na sebe. Nisam mislila da ću uspjeti”, kaže DiBenedetto koja je osim većih mišića primijetila i bolju posturu tijela.

PROČITAJTE  Kojim sportom se baviti da bi živjeli najduže

Dakle, osim što su dobri i zdravi, pomažu u nekoliko bitnih stavki, sklekovi su i besplatni te ih možeš izvoditi bilo gdje. Sve što sada trebaš napraviti je krenuti s izazovom i pokušati doći do cilja. Uspjeli ili ne, nije toliko bitno. Više kretanja i uvrštavanje nečeg novog u svoju rutinu osnovna je poenta izazova.