Ova problematična ponašanja djeteta ne smijete ignorirati

ne smijete ignorirati dječak drži ruku na ustima žuta pozadina

Odgoj djece nikako nije lagan, ali mnoge stvari u djetinjstvu utječu na to kakvo će dijete biti kada odraste. Za njihovo dobro neke tipove ponašanja im ne smijete ignorirati, pa iako to bilo teško – ne popuštajte.

Rivalstvo između braće i sestara

Takvo ponašanje smirite tako da svoj djecu dajete jednaku pažnju te, ako jedan nešto dobije, svakako mora i drugi. Objasnite im da ih jednako volite i kaznite onoga koji uporno podmeće drugome. Naučite ih da poštuju tuđe stvari i tuđu privatnost.

Sklonost krađi

Ne treba puno objašnjavati da je to jako loša navika jer djeca to znaju. Neki od njih time samo žele privući pažnju na sebe. Učite djecu da dijele svoje stvari s drugima i da ne budu sebična. Posvetite im pažnju, igrajte se više s njima, razgovarajte iskreno i bez nametanja svojeg mišljenja.

Bezobrazno ponašanje prema drugima

To se ne tolerira nikako jer vodi kasnijim problemima u životu. To se posebno odnosi na ponašanje prema roditeljima. Objasnite djetetu da se ne ponaša prema drugima onako kako ni ono ne bi voljelo da se drugi ponašaju prema njemu. Dijete koje ne poštuje roditelje i druge oko sebe ne može izrasti u dobrog čovjeka.

Laganje

Ponekad djeca lažu zbog reakcije roditelja. Naprimjer, ako nešto razbije, ne iskaljujte bijes jer se to može dogoditi svakome. Reagirajte mirno i razumno, i dijete neće imati potrebu lagati da je to napravilo. Također, objasnite mu da laganje ne donosi ništa dobro u životu, i kad tad istina izađe na vidjelo. Bolje je reći istinu i završiti s time, nego izgovoriti laž pa kasnije stalno strahovati hoće li neko saznati što se zaista dogodilo.

PROČITAJTE  Vitamini za djecu: Kako prepoznati koji im nedostaju?

Nestrpljivost i deranje

Ako dijete želi, naprimjer, da baš u tom trenutku prekinete razgovor s nekime i posvetite se njemu, nemojte to napraviti – pogotovo ako pri tome urla i divlja. Mirno mu objasnite da sad razgovarate i da ćete se igrati kasnije. Mora naučiti biti strpljivo i poštovati druge.

Sebično ponašanje

Recimo, ako nešto radite i imate posla preko glave, zamolite djecu da vam pomognu. Trebaju učiti kako nije dobro misliti samo na sebe već olakšati život ljudima koje vole. Osim toga, ako zajedno obavite neki posao, imat ćete više vremena za zajedničku igru i druženje.

Prave se da nešto ne vide

Važno je da od malih nogu nauče da trebaju reagirati u određenim situacijama, a ne ponašati se kao da se njih to ne tiče. Na primjer, ako u školi vide da djeca maltretiraju nekoga, trebaju to reći nastavniku. Ili, ako je netko skromno siromašan, nikako mu se ne treba rugati već pomoći koliko se može.