Ova kombinacija namirnica je rizična! Osobe sa osjetljivim stomakom trebaju obratiti pažnju

Kada ste gladni ni ne gledate kakvu kombinaciju namirnica pravite, već gledate da vaš obrok bude obilan. Ovako iskombinovana hrana može da izazove probavne tegobe, a posebno bi osobe sa osjetljivim stomakom trebalo da ih izbjegavaju.

Pročitajte koje namirnice nikako ne treba da spajate.

Voće sa ostalom hranom

Voće je najbolji izvor vitamina i antioksidanata, ali ono sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu, pa to dovodi do usporavanja varenja druge hrane. Pored toga voće uzrokuje i nadimanje. Da bi ste izbjegli negativan utjecaj voća najbolje ga je konzumirati na prazan želudac.

Meso, riba i mliječni proizvodi

Još jedna kombinacija koja je često prisutna na ovdašnjim trpezama. Ono što je loše je to što ova kombinacija vrlo loše utječe na sistem za varenje. Ako želite da tijelo iskoristi sve hranljive sastojke iz mesa i mliječnih proizvoda, onda je najbolje iste jesti odvojeno.

Dakle meso treba jesti u kombinaciji sa povrćem. Isto važi i za mliječne proizvode poput sira, kajmaka, pavlake. Ove namirnice je najbolje konzumirati sa povrćem.

Meso i krompir

Ovo je već tipična kombinacija na ovim prostorima koja se nikako ne preporučuje. Proteini iz mesa se vare u želucu, dok se skrob iz krompira vari u tankom crijevu. Dokazano je da ova kombinacija usporava metabolizam, što za posljedicu ima ubrzano gojenje.

Mlijeko i bilo šta drugo

Mnogima je teško da prihvate činjenicu da je mlijeko obrok sam za sebe i da ga ne treba miješati sa drugim namirnicama. Razlog ovome je što je varenje mlijeka vrlo složeno. Jedina preporučljiva stvar koju možete kombinovati sa mlijekom jeste med, jer zajedno mogu povoljno da djeluju na mikrobe.

PROČITAJTE  Učinkovitost jednog aspirina dnevno ovisi o težini pacijenta