Ova estetska operacija ima najveći rizik od smrtnog ishoda

Želja za velikim stražnjicama kod žena postaje sve popularnija, a broj brazilskog podizanja stražnjice više se nego udvostručio u posljednjih pet godina, potvrđuju provedena istraživanja. No osim što je toliko tražena, ova estetska operacija ujedno ima i najčešći ishod smrtnih slučajeva.

Američko društvo plastičnih hirurga tako je potvrdilo da brazilsko podizanje stražnjice ili takozvani BBL (engl. brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih ostalih estetskih zahvata.

Brazilsko podizanje stražnjice postupak je kojim se povećava stražnjica i postiže zaobljeniji oblik. Za povećanje stražnjice koristi se ubrizgavanje vlastite masti, a njegova popularnost potječe iz Brazila, gdje su žene poznate po figuri kojom dominira upravo poveća i zaobljena stražnjica. Ovaj zahvat dodatno je proslavio dermatolog Simon Ourian za kojeg se smatra da je povećao stražnjicu Kim Kardashian.

Ipak, ubrizgavanje masnoće u stražnjicu nije nimalo bezopasno. Upravo suprotno, smatra se najopasnijim estetskim zahvatom u svijetu jer može dovesti do ozbiljnih problema ako se izvodi na pogrešan način. To uključuje takozvanu masnu emboliju, poremećaj kada mast ubrizgana u stražnjicu uđe u krvotok i blokira krvnu žilu. U plućima onemogućava ulazak kisika u krvotok, dok u mozgu može uzrokovati moždani udar – oboje može biti kobno.

Veliku ulogu ima i količina masti koja se koristi prilikom apliciranja. Iako većina hirurga smatra da je 300 mililitara sasvim sigurna količina, neki iskusniji hirurzi koriste mnogo veće količine. Sve to može biti vrlo opasno, naročito ako se pretjera s količinom, napominju stručnjaci.

Studija iz 2017., koja je obuhvatala 692 kirurga iz cijelog svijeta, istraživala je stopu smrtnosti među pacijenticama koje su se podvrgnule brazilskom podizanju stražnjice. Tokom svoje karijere hirurzi su prijavili 32 slučaja smrti od masne embolije i 103 slučaja bez smrtnog ishoda. Ipak, stručnjaci misle da je mnogo slučajeva ostalo neprijavljeno.

PROČITAJTE  Kako uređaj za virtualnu stvarnost pomaže osobama s demencijom?

Masna embolija tako je nedavno identificirana kao vodeći uzrok smrti u estetskoj hirurgiji, a procijenjena stopa smrtnosti iznosi jedan na 3000, što je uistinu zabrinjavajuće.