Ova dijeta broji milione pregleda na TikToku. Stručnjak: Preskočite je

dijeta kuhana jaja u drvenoj zdjeli

Pojam #eggdiet privukao je 68,5 miliona pregleda na TikToku, ali stručnjaci upozoravaju da dolazi s mnogim rizicima. Riječ je o desetodnevnoj dijeti koja se sastoji isključivo od jaja ili grickalica s niskim udjelom ugljikohidrata poput voća ili povrća. Trenutno je ova dijeta pravi hit.

Međutim, dijetetičari i nutricionisti ističu da prehrana usmjerena isključivo na jednu namirnicu dovodi do isključivanja mnogih zdravih grupa namirnica koje su inače korisne za naše tijelo. To može dovesti do nedostatka minerala i vitamina, umora, gubitka težine, promjena raspoloženja, slabosti mišića i gubitka kose.

Potiče metabolizam

“Iako ova dijeta može brzo potaknuti vaš metabolizam i kratkoročno sagorjeti masnoće. U konačnici može usporiti metabolizam i otežati gubitak težine u budućnosti”, kaže stručnjak za prehranu Vidur Saini.

Jedna je korisnica TikToka koja je isprobala dijetu objavila:

“Mislim da mi je mučno. Cijeli dan mi nije dobro, ali sreća je da je deveti dan dijete.”

Prema Sainiju, ovakva dijeta nije održiva. Drugim riječima, može dovesti do gubitka kilograma. Ali, oni će se vratiti čim je prekinemo.

“Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana i ne morate se čak ni odreći svoje omiljene hrane. Međutim, morat ćete prestati tražiti kratkoročna rješenja i usvojiti zdravije dugoročne navike”, napominje Vidur.

Kalorijski deficit

Do gubitka kilograma vodi kalorijski deficit. To znači da je potrebno sagorjeti više kalorija u odnosu na to koliko ih unosimo. Zdrava prehrana sastoji se od sezonskih i svježih namirnica.Ne isključuje niti jednu grupu nutrijenata, čak ni ugljikohidrate. Međutim, dobro je kontrolirati unos prerađene, pržene i slatke hrane.

Dijeta s jajima temelji se na visokom unosu proteina i vitamina te niskom unosu ugljikohidrata. Dijeta s jajima otapa masne naslage, a u 15 dana je moguće izgubiti 15 kilograma.

PROČITAJTE  Šta srčani bolesnici tokom zime trebaju jesti, a šta izbjegavati

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime