Ova biljka je neprijatelj astme

Biljka koja efikasno sprečava napad astme je podbjel. Aktivne supstance koje sadrži sprečavaju tijelo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće stezanje bronhija, što je glavni okidač za pogoršanje stanja. Osim toga, podbjel je vrlo dobar čistač bronhija jer stimuliše izbacivanje sekreta. Zato se onima koji rade u prašnjavoj sredini preporučuje baš čaj od podbjela, i to sa medom kao pomoćno sredstvo i u liječenju upornog kašlja i promuklosti.

U tom slučaju trebalo bi da se pije mlak tokom cijelog dana. Od značaja su i svježi listovi podbjela, kao i njihov sok, jer primijenjeni u vidu obloga, pomažu kod upale pluća i krajnika.

Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina, ova biljka je dobar lijek i protiv proliva. U narodnoj medicini koristi se i za liječenje upala kože i vena. Svježe ugnječeno lišće se pomiješa s pavlakom i stavlja na upaljena mjesta, a zatim se umota zavojem i platnom.

Način upotrebe: čaj od podbjela se priprema tako što se puna kašičica cvjetova i listova prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi da odstoji. Oblog se uvijek sprema gnječenjem listova da bi se pokrenule aktivne supstance.

Za inhaliranje potrebno je punu kašiku cvjetova i listova preliti vrelom vodom, pa paru udisati ispod pamučne tkanine više puta na dan. Sok se sprema u sokovniku samo od svježe ubranih i opranih listova.

PROČITAJTE  Dijeta koju svi vole: Unosite negativne kalorije i mršavite