Otkriveno u koje vrijeme trebate vježbati da biste se brzo riješili sala

Otkriveno u koje vrijeme trebate vježbati da biste se brzo riješili sala
Autor: Raport.ba -14.03.2020. 14:06

Rasprava o tome treba li jesti prije ili poslije vježbanja traje godinama. Ako jedete prije tjelesne aktivnosti, povećavate količinu šećera u krvi, što tijelu daje energiju koja mu je potrebna da podnese duže i intenzivnije treninge. Osim toga, manje su šanse da ćete imati vrtoglavicu tokom vježbanja.

S druge strane, ako jedete poslije vježbanja, sagorjet ćete više masnoće nego ako jedete prije treninga.

Mala britanska studija došla je sada do još jednog zaključka proučavajući 30 pretilih muškaraca: oni koji su vježbali prije doručka sagorijevali su dvostruko više sala od onih koji su jeli prije treninga, piše CNN.

Razlog za to je taj što se tijelo koje nije dobilo nove hranljive materije oslanja na postojeće ugljikohidrate, a kada potroši njih, na ćelije sala.

Nažalost, tokom šest sedmica studije grupa onih koji nisu jeli prije vježbanja nije smršavila više od grupe onih koji su doručkovali prije treninga, ali je ovakvo ponašanje imalo druge pozitivne utjecaje na njihovo zdravlje, tvrde istraživači.

Preskakanje obroka prije vježbanja utjecalo je na to da mišići bolje reagiraju na inzulin, čime se kontrolira visok nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

I dvije ranije studije koje su se bavile ovim pitanjem došle su do sličnih zaključaka, ali je potrebno provesti jedno opsežnije istraživanje kako bi se došlo do preciznijih odgovora.

Studija iz 2017. Univerziteta Bath došla je do zaključka da oni koji ne doručkuju prije tjelesne aktivnosti sagorijevaju više sala, dok oni koji doručkuju prije vježbanja sagorijevaju više kalorija. S druge strane, prema studiji iz 2010. godine oni koji su jeli doručak prije treninga udebljali su se za vrijeme istraživanja, dok su oni koji su vježbali na prazan želudac održali težinu, izgubili salo i regulirali nivo šećera u krvi.

PROČITAJTE  Bočni izdržaj: Vježba koja smanjuje bol u donjem dijelu leđa

Bilo kako bilo, vježbanje prije doručka dobro je za zdravlje, iako nije uvijek bolje za smanjivanje obima struka.

Ako želite vježbati na prazan želudac, pridržavajte se sljedećih savjeta kako ne biste oštetili mišićno tkivo:

  1. Hidrirajte se: pijte vodu ili sportska pića.
  2. 15 do 30 minuta poslije vježbanja pojedite obrok s odnosom ugljikohidrata i proteina 4:1.
  3. Dobar izbor za doručak su voće, niskomasni grčki jogurt ili maslac od kikirikija.