Otkrijte prednosti suhih ulja u njezi kože lica i tijela

Temperaturne promjene i zahlađenje uvijek zovu na prilagođavanje u odijevanju te pozivaju na preslagivanje odjeće u ormaru i pripremu toplijih odjevnih predmeta, ali šta s vašom kožom? I njoj je potrebna dodatna briga i pažnja! Kako vazduh postaje sve hladniji i sve je manje vlage u vazduhu, učestalo dolazi do isušivanja i ljuštenja kože. Ti signali pozivaju na posebnu njegu dubinsko hranjenje i hidratizaciju.

Suha ulja imaju visoku efikasnost u obnovi hidrolipidne barijere kože, a njihova svakodnevna upotreba, u obliku njege i prevencije, rezultuje lijepom i njegovanom kožom.

Prednosti suhih ulja su što ne ostavljaju masni trag, brzo se upijaju, duže se zadržavaju na površini kože i teže se ispiru vodom. Vrijedno je istaknuti da su pri nanošenju potrebne manje količine nego kod ostalih vrsta preparata, a mogu se koristiti na svim dijelovima tijela na kojima koristimo i kreme, kao i za njegu kose.

Suha ulja u svom sastavu najčešće imaju visokovrijedna prirodna ulja koja kožu hidratizuju i povećavaju njenu elastičnost, a ukoliko preparat sadrži i visokovrijedno ulje smilja ima i prirodni anti-age učinak. Ulje jojobe pak pruža obilje hidratizacije s dodatnim efikasnošću na smirivanje nadražene i upaljene kože, dok je ulje badema veoma hranjivo i sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina, minerale kao što su fosfor, magnezijum, kalcijum te vitamine A, B i E. Visokovrijedno ulje makadamije jača prirodnu zaštitnu barijeru kože, hidrolipidni film i tako utiče na hidrataciju kože. Ulje lješnika bogato je prirodnim lipidima i antioksidativnim vitaminom E te se odlično stapa s lipidnim slojevima ćelija kože, što mu daje snažnu moć hidratacije i olakšava njegovu apsorpciju, a ulje ruže, koje se dobija hladnim prešanjem ploda divlje ruže, sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, izvrsno djeluje na regeneraciju kože.

Suha ulja nerijetko u svom sastavu sadrže i prirodni vitamin E, jedan od najdragocjenijih sastojaka u kozmetičkoj industriji, snažan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala, oštećenja ćelija i starenja kože, te je neophodan za rast zdravog tkiva. Pomaže sprečavanju nastanka strija, zacjeljuje povrede, opekotine, upale i iritiranost kože. Omekšava i vlaži kožu, duboko do epiderma, pa je tako uvijek dobrodošao za njegu kože trudnicama, zreloj koži, ali i suhoj te sklonoj dermatitisu.

PROČITAJTE  Kako njegovati ruke sa 20, 30 ili 40 godina