Ostati ili odustati, pitanje je sad: 5 razloga vrijednih pomirenja s bivšim!

“Bivši je bivši s razlogom” – rečenica je s puno istine, ali nekad taj razlog može da se riješi i veza može da se obnovi. Ako vam bivši partner jako nedostaje i smatrate da ste prekinuli zbog jednog od sljedećih pet razloga, pomirenje je vrijedno pokušaja.

 1. Niste se sreli u pravo vrijeme

  Za opstanak ljubavne veze važno je da se partneri sretnu u pravo vrijeme. Možda jedno od njih ima nerazrješene probleme, možda su mu se dogodile velike životne promjene poput selidbe ili novog posla ili jednostavno mora još da se iživi, odnosno da pronađe sebe.

Postoje slučajevi kada je muškarac nakon dva mjeseca veze otišao bez ijedne riječi, a onda se poslije godinu dana vratio spreman da se sto posto posveti toj vezi nakon čega se par vjenčao i dobio djecu. No, treba znati da za takve promjene treba vremena jer se one ne događaju preko noći.

 1. Niste bili emocionalno spremni da se vežete

  Možda zvuči kao kliše, ali nakon što prekinete ljubavnu vezu treba da prođe neko vrijeme da biste bili spremni za novu i da biste se “izliječili” od ljubavi koja je doživjela neuspjeh, te krenuli ispočetka. Nekad možete misliti da ste spremni za novu vezu te nakon nekog vremena shvatiti da ste i dalje emocionalno vezani za bivšeg čak i ako je on ispao vrlo nekorektan prema vama, a muškarac pred vama je sjajan.
 2. Prekid vam je dao novu perspektivu

  Kada ste u ljubavnoj vezi ponekad je teško objektivno gledati na nju, ali zato je lakše objektivno sagledati sve što se u njoj događalo kada je prekinite. Na primjer, može vam jako nedostajati sve ono lijepo što je partner unosio u vaš život. Ako ste probali da izlazite s drugim ljudima i pritom shvatili da vam je najlepše bilo s bivšim, to je očigledan znak da bi trebalo da pokušate da se pomirite.
 3. Prioriteti vam nisu bili složeni

  Postoje želje i postoje potrebe. Potrebe su stvari bez kojih ne možete da živite, a želje su ono što želite. Možda ste pomiješali ono što želite – zgodnog frajera, puno novca, zabavan život – s onim što vam je potrebno – neko ko će vas podupirati emotivno i finansijski, brinuti se za vas i razumjeti – što znači da vam prioriteti nisu bili složeni.
PROČITAJTE  Pet tehnika za smanjenje stresa i opuštanje

Ako se vaše stanje svijesti razvilo u tom smislu i ako vas je bivši činio sretnom, veza bi mogla biti vrijedna pomirenja.

 1. Imali ste “stroge” životne planove

  Život ne možete uvijek da planirate bez obzira koliko to želite. To, između ostalog, znači da ne možete da planirate kada biste žejleli da vas neko zaprosi, da se vjenčate i imate djecu. Možda vaš “strogi” životni plan nije u tom trenutku odgovarao vašem partneru pa ste odlučili da pronađete nekog novog.

Međutim, shvatili ste da niko nije poput vašeg bivšeg i počinjete da vjerujete da ste ostavili muškarca koji bi mogao da bude onaj pravi.

Ako ste imali super vezu i shvatili da ste možda bili nerazumni oko nekih pitanja, razmislite o tome da li oboje želite isto i da li možete da počnete ispočetka, piše zadovoljna.hr.