Oslobodite se krivnje i grižnje savjesti! Kako oprostiti sebi

Oprostiti nije uvijek lako, jer kada vas neko povrijedi, potrebno je snage (i zrelosti) da duboko udahnete, ostavite po strani svoj ego i prihvatite iskreno izvinjenje. Ali šta ćete onda ako ste vi ta osoba kojoj trebate oprostiti? Svi mi učinimo neku lošu stvar, možda ste već zatražili oprost od nekog koga ste povrijedili, ali se ne možete osloboditi krivnje i grižnje savjesti? Ili ste svjesni da ponavljate istu stvar u životu koja vam šteti, ali toliko je zamjeranje jako da uprkos želji da krenete naprijed ostajete zakopani u emocijama? Ili ste umorni od toga da se nikada ne zalažete za sebe? Možda osjećate bespomoćnost jer ne možete oprostiti – sebi?

Evo šta savjetuju psiholozi zašto i kako oprostiti sebi (jer to zaslužujete).

1. Pristupite sebi kao najboljem prijatelju

„Kada uradimo nešto što je izvan naših moralnih vrijednosti, ili zone komfora, često se osjećamo krivima, a to zapravo ne pomaže. Stoga moramo vježbati samosuosjećanje“, kaže terapeutkinja dr. sc. Emily Jamea.

Kako ćemo to učiniti? Znate li kakav je osjećaj kad vas nazove najbolja prijateljica nakon prekida i počne govoriti grozne stvari o sebi? Vjerojatno počinjete s: “Hej, i ti si ljudsko biće – ne budi toliko kritična prema sebi.” Ipak, to sebi rijetko kažemo. A kako bi izgledalo da se obraćate sebi kao da razgovarate s prijateljem? Već i samo to pitanje može ublažiti negativne osjećaje koje imamo prema sebi”, kaže dr. Jamea. Ali, ako ste strogi prema svojim prijateljima, pod krinkom iskrenosti, ovaj savjet možda neće funkcionisati. Tada pokušajte na sebe gledati kao na dijete ili čak štene. Ideja je da omekšate srce prema svojim greškama.

PROČITAJTE  Prijatna muzika olakšava mnoge tegobe. Ublažava bolove, snižava krvni pritisak, otklanja stres...

“Trebate zapamtiti da je griješiti ljudski. Svi ćemo napraviti greške. Ali postoji razlika između:

‘Ono što sam učinio je strašno‘ i ‘Ja sam užasan‘”, kaže dr. sc. Robert Allan, porodični terapeut i docent na Univerzitetu Colorado.

2. Zapišite činjenice ili razgovarajte o njima

Kada učinite nešto pogrešno, često ćete osjetiti veliku navalu krivnje. Nerijetko je pomiješana sramom i katastrofičnim mislima, pa čak i poricanjem učinka do kojeg je doveo vaš postupak.

Tada pomaže zapisivanje onoga šta se desilo, čak i ako to nije bilo lijepo, ili reći to naglas sebi ili razgovarati o tome s osobom od povjerenja.

„Morate biti u stanju reći: ‘Ovo je nešto što radim ili je to nešto šta sam uradio, a utjecalo je na mene ili druge na načine koje ne želim‘“, kaže dr. Allan i dodaje da, ako ne možemo navesti što smo učinili, teže je to promijeniti. Zato zapišite činjenice ili ih podijelite s nekim kome vjerujete.

3. Zapamtite da sva ponašanja imaju priču o porijeklu

„Ako vičete kada ste ljuti ili previše radite da biste udovoljili drugima, ta vam je taktika vjerovatno pomogla u nekom trenutku. Zato se podsjetite da, iako je vrijeme da napustite ove strategije, one su omogućile vaše preživljavanje. U tu svrhu, oprost mora uključivati prihvaćanje tog dijela nas samih“, kaže dr. Allan i dodaje: zahvalite tim navikama što su vam pomogle, ali – budući da više ne izazivaju radost i ne nude emocionalnu zaštitu – pustite ih.

4. Pokušajte se iskupiti

Sagledali ste svoju situaciju kroz suosjećajniju leću, izrekli ste šta se desilo, priznali ste kako su destruktivna ponašanja bila korisna u prošlosti, pa se sada pitate kako se iskupiti? Ideja nije da se kaznite već izvinite.

PROČITAJTE  Gumene bombone lako možete napraviti sami, pri tome su zdrave

„Izvinjenje je odgovornost za ono šta ste uradili i predanost drugačijem činjenju u budućnosti“, kaže dr. Jamea.

5. Zapamtite da je oprost proces

Dio razloga zbog kojeg je teško oprostiti sebi je i taj što to nije jednokratan čin. Ne pojavljuje se automatski nakon što ste sebi u ogledalo rekli: “Žao mi je”.

„Oprost je aktivan proces i često zahtijeva ponavljanje. Jedan razgovor možda neće biti dovoljan da se oslobodite zamjeranja. Oprost je nešto što zahtijeva strpljenje i kontinuiran rad na sebi“,  kaže dr. Allan. Uvijek možete potražiti pomoć terapeuta ili stručnjaka za mentalno zdravlje.