Osjećate se loše, depresivni ste? Pecite kolače – kažu naučnici!

Kreativno izražavanje poput kuhanja ili pečenja čini ljude sretnijima – zaključak je nedavnog istraživanja s Novog Zelanda, objavljenog u Journal of Positive Psychology, prenio je portal Bake. 

Istraživači su pratili 658 ispitanika, koji su vodili dnevnik o svojim svakodnevnim aktivnostima i emocionalnom stanju kroz vremenski period od dvije sedmice i otkrili kako su oni koji su se bavili kuhanjem ili pečenjem bilježili više pozitivnih emocija nakon kulinarskih aktivnosti.

Duplo zadovoljstvo

Za pekare je pečenje kolača i drugih stvari duplo zadovoljstvo jer svojim kuhanjem uveseljavaju i sebe i druge. Zato, ako se osjećate loše, psiholozi kažu da možete svaki dan peći kolače za garantovano bolje raspoloženje, a ovo je doba godine idealno za to.

Osim lošeg raspoloženja, kuhanje pomaže i kod smanjivanja simptoma ADHD-a i anksioznosti zbog mjerenja sastojaka i koncentracije uložene u pekarski proces.

Kolačima protiv depresije

Melanie Denyer, kuharica i preduzetnica iz Londona primijenila je ovu terapiju u punom smislu otvorivši Depressed Cake Shop, pekarsku platformu za podizanje svijesti o mentalnim bolestima koja takođe prikuplja novac za sva humanitarna udrženja povezana s mentalnim zdravljem.

Ona promoviše pečenje kolača kao korisnu tehniku za liječenje mentalnih bolesti: “Mnogi od nas se okreću kuhanju kada se osjećaju potišteno”, objašnjava te dodaje kako neki od polaznika dolaze bez ikakvog prethodnog kulinarskog iskustva te se liječe kroz samo učenje o tome kako se nešto treba pripremiti.

PROČITAJTE  Istraživanje identifikovalo gene koji povećavaju rizik od depresije