Osjećate nemoć u rukama i trnu vam prsti – Šta bi mogao biti uzrok?

U našim se rukama nalaze najosjetljiviji receptori za čulo dodira… Čak i ako je samo jedan od tih nerava oštećen ili prenosi krivi impuls, može uzrokovati osjećaj nemoći u rukama ili trnce, napominje dr, Rob Danoff,  te navodi nekoliko mogućih uzroka ovih neugodnih pojava…

#1 Karpalni kanal

Ovo je jedan od najčešćih uzroka spomenutog problema. Predisponirajući faktori za nastanak sindroma su manuelni poslovi i dugotrajni ponavljajući pokreti u ručnom zglobu, a bol se javlja  najčešće u obliku trnaca, zatim pečenja i mravinjanja mogu se širiti iz ručnog zgloba u dlan i prste ili isijavati u lakat i rame.

#2 Teniski lakat

Lateralna epikondilalgija, poznata kao “teniski lakat” je vrlo česta bolest mišića. Ona predstavlja rezultat preopterećenosti mišića smještenog na vanjskoj površini lakta, što dovodi do boli i osjećaja nelagode, a često se javljaju i trnci u šakama te osjećaj slabosti u njima.

#3 Poremećaj u radu štitne žlijezde

Kada se ne postavi dijagnoza i ne započne se s liječenjem, bolesti štitne žlijezde mogu uzrokovati iste simptome jer može doći do oštećenja nerava koji prenose informacije iz mozga do kičme te ostatka tijela.

#4 Alkohol

Ako pretjerano uživate u alkoholu on može biti uzrok. Naime, dugoročno ispijanje prevelikih količina alkohola može dovesti do oštećenja živaca, a simptomi uključuju trnce u rukama, mišićima i nogama.

#5 Moždani udar

Gubitak osjećaja u rukama može biti simptom moždanog udara, a ostali simptomi uključuju probleme sa govorom, vrtoglavicu i mutan vid, pa ako ih primijetite odmah potražite pomoć.

#6 Dijabetes

Visok udio šećera u krvi pogađa vaše nerve zbog čega može doći do neugodne pojave osjećaja tranaca u rukama i nogama.

PROČITAJTE  Američka studija: Šizofrenija je drugi najveći faktor rizika smrtnosti od koronavirusa