Osjećate bol sa desne strane stomaka? Ne ignorišite ga

bol stomak

Muče li vas bolovi u stomaku sa desne strane, obavezno obratite pažnju na to koliko dugo traju, pojačava li se bol, da li je povremeni ili stalan… Najčešće je prva pomisao kako je riječ o upali slijepog crijeva, a postoji i niz drugih razloga zašto vas boli.

Moguće je da riječ samo o gasovima i probavi. Ako ste promijenili ishranu, jedete previše namirnica koje sadrže vlakna ili onih koji uzrokuju gasove poput graha, brokule i kelja, možete osjetiti bolove u cijelom stomaku, tako i na desnoj strani. Loša probava može biti posljedica uživanja u alkoholu i kafi, prebrzog gutanja hrane ili namirnica koje se loše vare.

Težak trening također može biti krivac, a uvriježeno je mišljenje da “boli slezena”. Ona se nalazi na lijevoj strani, a u ovom slučaju bol se širi ispod rebara na obje strane. Možete sebi pomoći laganim istezanjem ruku iznad glave, a kako biste izbjegli ovaj problem, prije trčanja ili treninga se dobro istegnite i pripremite kako biste bili spremni za napor. Moguće bolesti i stanja:

Kila (hernija)

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednji trbušni zid može nastati zbog debljine, tokom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkoljenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osjećaj težine u stomaku koji je praćen zatvorom te neugodan osjećaj u stomaku ili preponama pri dizanju tereta.

Upala slijepog crijeva

Doktori na to najčešće posumnjaju kad je u pitanju bol sa desne strane stomaka. Osim bolova, simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proliv ili zatvor. Također bol možete osjećati u cijelom stomaku. Bol je obično trajno prisutan i ne prolazi sa promjenom položaja tijela. Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slijepog crijeva, koje može izazvati sepsu.

PROČITAJTE  Najbolji treninzi koji mogu dovesti tijelo u formu do ljeta

Cista na jajnicima

Prema pisanju stručnjaka klinike Mayo, ciste na jajnicima žene često ne primjećuju, no one mogu narasti toliko da izazivaju bol. Važno je posavjetovati sa ljekarom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i da li je potreban zahvat ili terapija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime