Oprez pri istiskanju bubuljica: Ukoliko se nalaze u “trouglu smrti”, ne dirajte ih

Istiskivanje bubuljica
Tretmani lica mogu smiriti vaše lice

​Kako tvrdi njujorški dermatolog Zeihner, područje lica koje povezuje nos sa uglovima usana je područje na kom nikada ne smijete cijediti bubuljice.

Stres, prljavština, višak sebuma, zapušene pore, hormoni i na hiljade drugih faktora mogu uzrokovati pojavu bubuljica na licu.

Mnogi, gonjeni nervozom i nestrpljivošću, uzimaju posao dermatologa i kozmetičara u svoje ruke i sami se obračunavaju sa bubuljicama.

U većini slučajeva ovakvo ponašanje može imati samo estetske posljedice, međutim nerijetko se dešava da se stvari iskomplikuju i da dođe do infekcije. Kako tvrdi njujorški dermatog Džošua Zeihner, ukoliko prionete na sanaciju bubuljica i mitisera u “smrtonosnom trouglu” na licu, u velikoj ste mogućnosti da trpite fatalne posljedice svog čina.

Naime, u dijelu lica koje povezuje nos i uglove usana nalaze se kavernozni sinus. Riječ je ustvari o velikoj veni koja odvodi krv u mozak. Neopreznim intervencijama, rizikujete infekciju, koja bi se ovim putem lako proširila da mozga i to bi moglo imati strašne konsekvence.

Zato, ukoliko primijetite bubuljicu ili mitiser na ovom području lica, preporuka je da nikako ne dolazite u iskušenje da sami riješite problem, već da pronađete stručno lice, koje će imati najbolju soluciju i u estetskom, ali i zdravstvenom smislu, prenosi b92.

PROČITAJTE  Stručnjaci otkrili: Koliko puta sedmično trebate imati odnos kako biste bili zdravi!