Oprez: Jedna jutarnja navika može biti uzrok povišenog krvnog pritiska

krvnog pritiska žena sipa zelenu tekućinu za ispiranje usta

Koristite li vodu za ispiranje usta ujutro? Ovo možda nije dobra ideja, otkrivena je nevjerovatna povezanost s njihovom upotrebom i visokim krvnim pritiskom. Vrlo je važno voditi računa o oralnoj higijeni. Ali, upotreba tekućina za ispiranje usta možda nije najbolja ideja. Naime, nedavna istraživanja su pokazala da upotreba nekih tekućina za ispiranje usta može izazvati porast krvnog pritiska. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom čini više štete nego koristi.

Kako je to moguće?

Kao i crijeva, usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnotežen mikrobiom usne šupljine pomaže u održavanju zdravlja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, ta ravnoteža može biti narušena upotrebom tekućine za ispiranje usta.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje dijetalnih nitrata (obično u povrću) u azot-oksid. Ova molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog pritiska. Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu zvanu klorheksidin. Ona može ubiti bakterije koje proizvode azot-oksid u ustima. Studija u kojoj je učestvovalo 26 ispitanika pokazala je da je upotreba vode koja sadrži klorheksidin dva puta dnevno tokom sedam dana bila povezana sa značajnim povećanjem gornjeg pritiska.

“Znamo da niko ne može biti dobro bez adekvatne količine azot-oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svakodnevno koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usta. Ona uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azotnog oksida. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom i danas više šteti nego koristi” rekao je rukovodioc studije prof. Nathan Bryan. Dodao je da bi njihovo otkriće moglo i objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspijevaju kontrolirati krvni pritisak lijekovima.

PROČITAJTE  Znojenje noću ne shvatajte olako. Posebno ako se često događa

Dobra vijest je da su naučnici otkrili da se dobre bakterije vraćaju u usnu šupljinu nakon prestanka upotrebe tekućine za ispiranje usta klorheksidinom.