Opet imate urinarnu infekciju i ne znate šta učiniti? Donosimo rješenja

urinarnu infekciju žena se drži rukama za stomak

Infekcije mokraćnog sistema su bolesti koje se najčešće ponavljaju. Preuzmete rezultat koji pokazuje da je nivo bakterija pod kontrolom, samo da biste nekoliko sedmica kasnije ponovno prepoznali simptome (koji su sve samo ne ugodni). Šta biste sada trebali učiniti da riješite urinarnu infekciju? Kako se izliječiti jednom zauvijek?

Zašto se urinarne infekcije ponavljaju?

Osim ako niste u sretnoj manjini žena koje nikada nisu imale infekciju mokraćnog sistema (IMS), dobro poznajete simptome. Često imate potrebu za mokrenjem, ali vrlo malo mokrite kada idete na WC.

Vaš urin može biti mutan, krvav i jakog mirisa. Međutim, pravi užas počinje kada ovi simptomi ne nestanu, čak ni uz liječenje. Za 25% do 30% žena koje su imale infekciju mokraćnog sistema, infekcija se vraća unutar šest mjeseci.

Rekurentne urinarne infekcije češće su u žena nego u muškaraca. Krivac je inherentna anatomska struktura žene, koja se sastoji od kraće uretre smještene u blizini rektuma. To olakšava bakterijama koje uzrokuju infekcije, kao što je Escherichia coli, da dođu do mjehura i razmnože se.

Ako imate ponavljajuće infekcije urinarnog trakta, iskusili ste danak koji one uzimaju u vašem životu. Sve što možete učiniti je smanjiti faktore rizika i strogo se pridržavati određenih životnih navika.

Faktori rizika za ponovljene infekcije mokraćnog sistema

Infekcije obično uzrokuje Escherichia coli, bakterija koja živi u crijevnom sustavu. Ako se E. coli prenese iz rektuma u vaginu, može ući u uretru (cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura) i zaraziti mokraćni mjehur.

Faktori rizika za infekcije mokraćnog sistema razlikuju se ovisno o dobi. Prije menopauze najčešći faktori rizika su spolni odnosi i upotreba spermicida. Smatra se da seks povećava broj bakterija u mjehuru. Mnogi stručnjaci savjetuju ženama da mokre nakon seksa kako bi ih izbacile. Spermicidi mogu ubiti laktobacile, korisne bakterije u vagini, olakšavajući E. coli kretanje.

PROČITAJTE  Sezonska depresija: Možete je izbjeći, saznajte kako

Ovo su glavni čimbenici rizika za ponovljene infekcije mokraćnog sustava:

Anatomija i/ili genetika

Žene su sklonije infekcijama mokraćnog sustava uglavnom zbog svoje anatomije. Ženska mokraćna cijev je kraća od muške. Osim toga, nalazi se u blizini otvora vagine i anusa, što znači da postoji veća mogućnost da se bakterije iz oba područja prošire u mokraćnu cijev. Nakon što je bakterija u mokraćnoj cijevi, ima samo malu udaljenost da putuje do mjehura i izazove infekciju.

Osim toga, neke žene imaju prirodno nisku otpornost imunološkog sustava na bakterije. Znanstvena studija s Harvarda pokazala je da žene koje imaju ponovljene infekcije mokraćnog sustava imaju posebne varijacije u staničnim receptorima koje ih čine osjetljivijima na bakterije koje uzrokuju UTI.

Higijena u kupatilu

Budući da je ženska mokraćna cijev tako kratka i tako blizu vagine i anusa, važno je obrisati se od naprijed prema natrag nakon odlaska u kupatilo. Time se smanjuje rizik prijenosa fekalnih bakterija iz anusa u uretru. Također je važno provjeriti jeste li čisti i suhi prije nego ponovno navučete donje rublje. Bakterije mogu pasti na donje rublje i širiti se tijekom hodanja, sjedenja, vježbanja itd.

Seksualna aktivnost

Bakterije se mogu lakše širiti tokom seksualne aktivnosti, s partnerovih genitalija, prstiju, jezika ili čak seksualnih igračaka. Takva aktivnost u tom intimnom području također može proširiti bakterije iz vagine ili anusa u mokraćnu cijev. Zato vam liječnici govore da piškite nakon seksa ili bilo kakve seksualne aktivnosti – kako biste pomogli u ispiranju svih loših bakterija iz uretre.

Prakticiranje dobre higijene prije i poslije seksualne aktivnosti također je korisno. Operite svoje intimno područje, kao i ruke i prste, prije i poslije seksa. Očistite seksualne igračke prije i poslije upotrebe.

PROČITAJTE  Redovno konzumiranje začina pozitivno utječe na smanjenje krvnog pritiska i holesterola

Dijafragme, spermicidi i kondomi mogu povećati rizik od infekcija mokraćnog sistema ako ste skloni ponavljajućim infekcijama. Međutim, razgovarajte sa svojim ljekarom o rješenjima. Možda ćete moći uzimati niske doze antibiotika kao preventivnu mjeru šest mjeseci ili nakon spolnog odnosa.

Ostala zdravstvena pitanja

Oslabljeni imunološki sistem ili hronično zdravstveno stanje mogu vas učiniti sklonijima ponavljajućim infekcijama, uključujući IMS. Dijabetes povećava rizik od infekcija mokraćnog sistema, kao i neke autoimune bolesti, neurološke bolesti i bubrežni kamenci ili kamenci u mokraćnom mjehuru.

Ako ste imali operaciju na bilo kojem dijelu urinarnog trakta (uretra, mokraćni mjehur, ureter, bubreg), ožiljno tkivo ili promjena u anatomiji može vas učiniti osjetljivijima na infekcije.

Šta učiniti ako se urinarna infekcija stalno ponavlja?

Ako nastavite dobivati ​​infekcije mokraćnog sistema, morate razgovarati sa svojim ljekarom. Nakon razgovora s vama, ljekar će preporučiti tretmane za ponavljajuće infekcije mokraćnog sistema ili vas uputiti ljekaru specijalisti koji se zove urolog.

Urolog se usredotočuje na bolesti i probleme cijelog mokraćnog sistema kako bi mogao bolje odrediti što uzrokuje vaše infekcije te kako ih liječiti i spriječiti. Nekomplicirane IMS obično se liječe antibioticima sedmicu, ali u složenim slučajevima, dugotrajni antibiotici/niske doze antibiotika mogu se davati od 6 mjeseci do pune dvije godine.

Kako biste smanjili šanse da se u budućnosti zarazite, morate promijeniti način života. Evo nekih navika koje trebate usvojiti:

Pijte puno vode. To pomaže u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.

Često mokrite. Izbjegavajte zadržavanje urina duže vrijeme. To sprečava razmnožavanje bakterija u mjehuru.

Za žene, nakon mokrenja, obrišite se od naprijed prema natrag, ovom tehnikom izbjegavate unošenje bakterija direktno u mokraćnu cijev.

Prakticirajte dobru ličnu higijenu kako biste zaštitili svoje privatno područje od bakterija. To uključuje i mokrenje nakon spolnog odnosa.

PROČITAJTE  Koliko često trebate prati grudnjake, farmerice, krpe, posteljinu...

Također, izbjegavajte korištenje dijafragme i spermicida za kontrolu rađanja. Povezuju se s povećanim rizikom od infekcija mokraćnog sistema.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime