Opasna navika: Poricanje simptoma može ugroziti život

„To nije istina, to se meni ne događa“ ili „To nije ništa strašno, malo sam slaba, obična viroza…“, rečenice su koje ste možda i vi izgovorili, i to više nego jednom. Poricanje je, objašnjavaju stručnjaci, mehanizam koji nam daje vrijeme za prilagodbu nekoj nevolji. No ostajanje u fazi poricanja može utjecati na liječenje ili na vašu sposobnost da se nosite s izazovnim situacijama.

Hronični umor

Ako ste u fazi poricanja, objašnjavaju stručnjaci Mayo klinike, vi se pokušavate zaštititi na način da odbijate istinu o nečemu što se događa u vašem životu. U nekim situacijama, inicijalno poricanje problema može biti čak i dobro, dajući nam vrijeme kako bismo se prilagodili bolnoj ili stresnoj situaciji. Ono također može prethoditi nekim dobrim promjenama u vašem životu.

Mračna strana poricanja

No poricanje ima svoju mračnu stranu, a za početak treba shvatiti što je poricanje te koja mu je uloga u našem životu.

Kao što je rečeno, odbijanje prihvatanja da se nešto loše događa, način je na koji se nosimo s emocionalnim konfliktima, stresom, bolnim mislima, ugrožavajućim informacijama i anksioznošću. Možete biti u fazi poricanja nečega što vas čini ranjivim ili što vam prijeti gubitkom kontrole kao što su bolest, ovisnost, poremećaji prehrane, nasilje, finansijski problemi ili problemi u vezi. Možete poricati da se nešto događa vama ili nekome drugom.

Kada ste u fazi poricanja, vi:

  • ne priznajete tešku situaciju
  • nastojite ne suočiti se s problemom
  • umanjujete moguće posljedice problema
  • Kada poricanje može biti od koristi

Ponekad kratki period poricanja može biti koristan, dajući vašem umu priliku da nesvjesno i brzo apsorbira šokantnu ili uznemirujuću informaciju bez većih psihičkih posljedica.

Naprimjer, nakon nekog traumatičnog događaja, možda biste trebali nekoliko dana ili sedmica kako biste shvatili što se događa te se suočili s onime što vas očekuje. Zamislite da otkrijete kvržicu na vratu. Zbog toga biste mogli osjetiti navalu straha i adrenalina od pomisli da je riječ o karcinomu. No, također biste mogli poreći da kvržica postoji, nadajući se da će nestati sama od sebe. Nakon sedam dana, kad prihvatite da je i dalje na vratu, potražit ćete stručno mišljenje.

PROČITAJTE  Ovo su česte prehrambene navike koje narušavaju zdravlje jetre

Ovakvo kratkoročno poricanje je korisno u nošenju sa stresnom informacijom; inicijalno ste odbili tu misao, no kako je vaš um prihvatio tu mogućnost, pristupili ste problemu racionalnije te potražili pomoć.

No što bi se dogodilo da ste nastavili ignorirati kvržicu. Šta ako nikada ne biste potražili pomoć? Nezdravo je poricanje, nažalost, česta pojava u životu, ne samo na području zdravlja iako u tom slučaju posljedice mogu biti opasne po život.

Pojava koja se i naučno istražuje

Neke situacije poricanja/ignoriranja simptoma su toliko česta pojava da su se njima pozabavili i naučnici. Tako su, naprimejr, naučnici sa Univerziteta Arkansas otkrili da žene tokom srčanog udara često potcjenjuju ozbiljnost situacije, posebno ako je riječ o netipčnim ili nejasnim srčanim simptomima.

Australsko-američka studija također je otkrila slične razloge zbog kojih odgađamo traženje pomoći dok ignoriramo simptome srčanog udara. Bilo je više faktora koji su povezani s ignoriranjem, među ostalim i uvjerenost da simptomi nisu ozbiljni, čekanje da simptomi prođu, zabrinutost zbog nepotrebnog uznemiravanja drugih te sram od traženja pomoći.

Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena grupa bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili…

Kako sebi možemo pomoći? Više je načina na koje dugoročno možemo pomoći sebi, a svi počinju od iskrenog ispitivanja svojih strahova – šta je ono čega se bojite? Dopustite sebi slabost, dopustite izražavanje strahova i emocija, a također razmislite o negativnim posljedicama u slučaju da ništa poduzeti.

A kada je o signalima koje vam tijelo šalje riječ – niti jedan simptom ne smijemo zanemariti, niti potcjenjivati. Ljekaru porodične medicine uvijek se možemo javiti za savjet, pa makar telefonirali.

PROČITAJTE  Napitak koji se pije na prazan želudac savršeno topi kilograme