Oni koji redovno piju ovu vrstu čaja rjeđe obolijevaju od bolesti srca, raka želuca, jednjaka i pluća

Naučnim je istraživanjima potvrđeno da ljudi koji redovno piju crni ili zeleni čaj rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila te od raka želuca, jednjaka i pluća, a kod starije populacije rjeđa je pojava Alzheimerove bolesti. Uočeno je kako od raka pluća češće obolijevaju muškarci u SAD-u nego u Japanu.

Iako Japanci dnevno u prosjeku popuše više cigareta, piju više čaja, što se smatra jednim od ključnih razloga manjeg broja oboljelih od ove zloćudne bolesti. Zeleni čaj pozitivno utječe na gustoću kostiju, zdravlje živaca, kože, usne šupljine te snižava krvni pritisak. Pomaže u mršavljenju. Jedna od aktivnih tvari čaja je kofein.

Uz to, u poređenju s drugim biljkama, u kineskom čajevcu ima više polifenola, koji pokazuju antioksidativno djelovanje. Vjeruje se kako visok nivo antioksidanasa u organizmu smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema i nekih vrsta raka. Polifenol epigalokatehin-3-galat (EGCG) ima zaštitno djelovanje na prostatu. Čaj od kineskog čajevca djeluje protiv nekih vrsta virusa i bakterija. Nasuprot tome, njegovi antioksidansi podržavaju rast i razmnožavanje poželjnih bakterija u crijevima.

Kofein u čaju kineskog čajevca

Iako se kofein uglavnom povezuje s kafom, sadrži ga i čaj. Količina kofeina u šolji čaja ovisi o vrsti čaja. Samo oko trećine kofeina sadržanog u šolji kafe nalazi se u šolji čaja. Dijelom se to objašnjava i činjenicom da se od jednog kilograma čaja može napraviti pet puta više šolja čaja nego što se napravi šolja kafe od jednog kilograma kafe. Svejedno, čaj ima, iako blagi, stimulirajući učinak, zbog čega je omiljen jutarnji napitak. Za osobe koje su osjetljive na kofein na tržištu je čaj bez kofeina.

Priprema: Za pripremu čaja najjednostavnije je koristiti čajnik. Crni čaj priprema se s proključalom, a zeleni s vrućom vodom. Prvi korak je zagrijavanje infuzora za čaj tako da se isplahne vrućom vodom. Za svaku šolju čaja u infuzor stavite 3 g listova kineskog čajevca. Prelijte ih ključalom (ili vrućom) vodom. Poklopite čajnik. Nakon 3 do 5 minuta izvadite infuzor s listovima i napitak je gotov.

PROČITAJTE  Čaj od klinčića: Aromatični analgetik i ubica bakterija, virusa i gljivica

Crni čaj s đumbirom na drugačiji način

Bez obzira na to koliko je crni čaj zdrav i kako blagotvorno djeluje na organizam, ponekad dosadi. Kako biste razbili monotonost, kombinirajte ga s drugim sastojcima. Takav napitak je crni čaj s đumbirom i mlijekom. Ovaj čaj pripremite tako da dvije kriške đumbira stavite u lončić s dvije šolje vode da prokuha. Kuhajte još 3 do 5 minuta. Dodajte dvije vrećice crnog čaja i lagano kuhajte još 5 minuta. Dodajte šolju mlijeka te još kuhajte 5 minuta povremeno miješajući. Procijedite i zasladite medom po želji.

Umivanje zelenim čajem

Ohlađenim zelenim čajem ujutro umijte lice. Isperite hladnom vodom. Redovno održavanje ovog malog rituala pomaže očuvanju svježine kože.

Oblozi za oči

Zeleni čaj može pomoći umornim očima. Lezite i ohlađene vrećice zelenog čaja stavite na kapke. Odmarajte se tako 10-ak minuta.

A sjaj kose

Nakon pranja kose šamponom i ispiranja nanesite zeleni čaj. Držite na kosi dvije minute i posušite peškirom. Nemojte ispirati. Zeleni čaj kosi daje sjaj.